Bosna i Hercegovina     | 08.06.2021. 17:27 |

Salkić: Presude trebaju biti u udžbenicima historije u državama regiona

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 8. juna (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta Republike Srpske Ramiz Salkić izjavio je da presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju formiraju sliku o zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, te da ove presude trebaju naći svoje mjesto u udžbenicima historije u svim državama regiona kako bi bio spriječen svaki pokušaj ponavljanja zločina i genocida u budućnosti.

Reagujući na današnju pravomoćnu i konačnu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću u kojoj je osuđen na kaznu doživotnog zatvora rekao je da je današnja presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću međunarodni sudski pečat na zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

- Svako onaj ko nastavi da negira dokazane, presuđene ratne zločine i genocid, te nastavi  veličati presuđene ratne zločince  provodi završnu fazu genocida. Nastavkom negiranja ratnih zločina i veličanjem ratnih zločinaca priprema se teren za novi genocid u budućnosti - istakao je.

Salkić smatra da pod hitno treba nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca i zabrani ulaska u Bosnu i Hercegovinu svima onima koji negiraju sudski dokazan i presuđen genocid, te veličaju ratne zločince.

Naglasio je da je zakon u interesu dugotrajnog mira, katarze, suočavanja sa prošlošću i vraćanja povjerenja među građanima u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu, saopćeno je iz Kabineta potpredjsenika RS-a. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'