Bosna i Hercegovina     | 08.06.2021. 18:25 |

Društvo za ugrožene narode: Presuda Mladiću minimum zadovoljenja pravde

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Društvo za ugrožene narode – Internacional sa sekcijama u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Italiji, Luksemburgu, Bosni i Hercegovini, pozdravlja izricanje konačne presude glavnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

- Presudom je ovaj ratni zločinac osuđen na doživotnu kaznu zatvora za masovno protjerivanje, masovno ubijanje, deportacije, silovanje, paljenje sela i rušenje gradova i na kraju za zločin genocida u Srebrenici - ističe se u saopćenju.

Istovremeno, izražavaju žaljenje zbog odbijanja priznanja za počinjeni genocid u gradovima poput Prijedora, Foče, Kotor-Varoša, Ključa, Sanskog Mosta i Vlasenice. 

- Ove zločine koji su se dogodili na početku rata u BiH, 1992. godine, međunarodna zajednica je mirno posmatrala i nije ništa učinila da ih spriječi. Rezultat nečinjenja velikih sila bio je upravo genocid u Srebrenici u julu 1995. godine koji se dogodio pod zastavom Ujedinjenih nacija - ističu u saopćenju.

Današnja konačna presuda, dodaje se, minimum je zadovoljenja pravde koju su hiljade preživjelih žrtava proteklog rata tako dugo očekivali. 

- Ova presuda predstavlja olakšanje za žrtve i otvara mogućnost da se oni koji su činili užasne zločine lakše suoče s prošlošću bez čega nema izgradnje trajnog mira na ovim prostorima - kaže se u saopćenju Društva za ugrožene narode za ljudska prava – širom svijeta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'