Bosna i Hercegovina     | 08.06.2021. 19:00 |

VKBI: Satisfakcija je da je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) smatra da, iako je Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za krivične sudove Ratka Mladića pravosnažno osudilo za genocid u Srebrenici i najteže oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, i pored brojnih dokaza izostala je presuda za genocid nad Bošnjacima u Prijedoru, Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu i Kotor Varoši.

- Nakon prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić pravosnažno je presuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i najteže oblike zločine protiv čovječnosti. Satisfakcija je da je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora - ističe se u saopćenju VKBI-ja.

Nakon današnje presude iz VKBI ističu kako ostaje otvoreno pitanje da li politički projekat, kojeg su stvarali presuđeni ratni zločinci Karadžić i Mladić (kao i mnogi drugi), a to je entitet Republika Srpska može u tom formatu opstati i ostati.

- Također, otvara se i pitanje opstojnosti puka Vojske RS u Oružanim snagama BiH, koji "čuva tradiciju Vojske RS" - ističu iz VKBI-ja.

Presude ratnim zločincima, smatraju u VKBI, trebaju se pomno, pažljivo i precizno proučiti kako bi se istina o genocidu i sistematskom provođenju najtežih oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava jasno javno predstavila, jer žrtve genocida i zločina protiv čovječnosti zaslužuju i imaju pravo na potpunu pravdu i satisfakciju.

Izučavanje presuda, navode, obaveza je istraživača, akademske zajednice u cjelini, kako bi se došlo do valjanih naučnih činjenica i kako se ne bi ovakvi zločini ponovili.

- Današnja presuda nije presuda srpskom narodu kako izjavljuju neodgovorni i neotesani srpski političari iz RS. Skrivanje "iza naroda“ je kukavički čin i izbjegavanje suočavanja sa istinom i činjenicama - navode iz VKBI-ja.

Jasno je, kažu, da sva priznanja koja su dodijeljena pravosnažno osuđenim ratnim zločincima Skupština RS mora poništiti.

- Ovo je prilika da Narodna skupština RS inicira donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Na taj način jasno bi se distancirali od pojedinaca i politika koje su ti pojedinci provodili a koji su presuđeni za genocid i najteže oblike zločina protiv čovječnosti. Ova inicijativa bila bi otvaranje novog poglavlja u Bosni i Hercegovini, jedan civilazacijski iskorak, a najznačajnije bilo bi vraćanje dostojanstva srpkom političkom rukovodstvu i narodu koji ga je birao - poručuju iz VKBI-ja.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!