Kultura     | 10.06.2021. 20:39 |

Izložba Tonija Marića otvorena u Mostaru

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 10. lipnja (FENA) - Prva samostalna izložba akademskog kipara Tonija Marića "Kameni snovi" otvorena je u večeras u Ljetnikovcu Radobolja u Mostaru.

Po riječima autora, ova izložba predstavlja retrospektivu njegovih dvadeset godina stvaralačkog rada.

- Radim u kamenu hercegovačke motive, a jednostavnom bojom i oblikom razaznaje se što se unutar njega krije. I to sam, evo, predstavio publici - istaknuo je kipar.

Naglasio je kako je kamen tradicija u njegovoj obitelji te da u tehničkom dijelu kamen za njega nije tvrd materijal, posebice kad s njim čovjek s ljubavlju radi. 

Dodaje kako inspiraciju za svoja djela nalazi u bogatstvu motiva hercegovačkog kraja i samom kamenu te onom što unutar sebe nosi.

Povjesničarka umjetnosti Danijela Ucović u predgovoru izložbi navela je kako posebno mjesto u Marićevom opusu zauzimaju skulpture koje su inspirirane pojavama i bićima u prirodi.

Kroz ova djela, zapisala je ona, pokazuje se naročiti analitičar svijeta oko sebe koji smisao vidi "u malim stvarima koje život znače".

"Razlog nepretencioznom i intimističkom pristupu kiparstvu posljedica je toga što Marić pripada sve rjeđim 'pojavama' u suvremenoj umjetničkoj praksi, točnije pripada autorima kojima umjetnost nije recipročna rezultatima u karijeri, odnosno karijera nije jednaka životu - napisala je Ucović.

Publici je predstavljeno više od 20 skulptura, a izložba će se moći pogledati do 17. lipnja ove godine.

Toni Marić je nastavnik i profesor u više osnovnih i srednjih škola. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za svoj pedagoški i nastavnički doprinos mladim generacijama. Član je Društva hrvatskih likovnih umjetnika FBiH i aktivni član Udruge Cover Romana iz Istre.

Također je sudionik brojnih kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu kao u međunarodnih likovnih kolonija, počevši od BiH i Hrvatske do Južnoafričke Republike. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo