Bosna i Hercegovina     | 08.06.2021. 19:09 |

Grad Sarajevo i civilno društvo zadovoljni presudom za Ratka Mladića (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 8. juna (FENA) – Predstavnici Grada Sarajeva i civilnog društva danas su u sarajevskoj Vijećnici izjavili da su zadovoljni doživotnom kaznom zatvora koja je izrečena ratnom zločincu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

Predsjednik Savjeta gradonačelnice Sarajeva za Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju Ivo Komšić smatra da je presuda očekivana, ali da nije satisfakcija za žrtve.

- Naravno da smo svi očekivali da će Mladić biti osuđen za genocid u onim općinama koje Vijeće nije uzelo u obzir po zahtjevu Tužilaštva. Mi to znamo po obimu žrtava i po brutalnosti kojom su te žrtve ubijene u općinama koje su isključene, među kojima je Prijedor – rekao je Komšić.

Mladić je, kao i u prvostepenom postupku, osuđen po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice, ali ne i za genocid u šest bh. općina tokom 1992. godine - Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor '92" Mirsad Duratović poručio je da je u kontekstu Prijedora pravo pobijedilo ali da je pravda izgubila.

- Ne znam šta se još trebalo desiti nama Prijedorčanima pa da Sudsko i Žalbeno vijeće smogne snage da kaže DA u Prijedoru je postojala namjera i u Prijedoru se desio genocid. Nisu bile dovoljne ni najveće masovne grobnice, broj logora, protjeranih ni srušeni vjerski objekti, uništena naselja, kulturno-historijski spomenici. Prijedor je danas grad sa najvećim brojem presuđenih ratnih zločinaca. Bez obzira na presudu mi znamo šta se nama desilo i nećemo odustati od borbe za istinu, ali presudu moramo poštovati, a pravdu tražiti na nekom drugom mjestu – istakao je Duratović.

Predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić kaže da se presuda mora poštovati ma koliko se nekom svidjela ili ne.

- Ipak, ova presuda nosi veliku poruku za genocid i sve ostalo što je obrazloženo po deset tačaka optužnice. Teško mi je što nije Prijedor i ostali gradovi, a zanemarila sam moj Višegrad – kazala Hasečić dodajući da će se nastaviti borba za donošenje zakona o negiranju genocida i vrijeđanju žrtava.  

Predsjednica Unije civilnih žrtava rata Senida Karović naglasila je da je Ratko Mladić kriv za 1.425 dana opsade grada Sarajeva, 11.541 ubijenog građanina Sarajeva, od toga 1.601 dijete.

- Mladić je kriv za sve patnje Sarajeva bez struje i vode. Kriv je za sve ono što se ne može nažalost vratiti. Zbog toga sam danas ipak zadovoljna jer je kriv. Tužna sam jer sam priželjkivala da će biti osuđen za Prijedor i Tomašicu budući da znamo šta se tamo desilo - kazala je Karović.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) i dugo vremena najtraženiji haški optuženik, pravomoćno je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Pogledajte https://fena.ba/video/6021

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/127c5p69E4F1CT5U-kasnAsxgT44-JWOs?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta