Bosna i Hercegovina     | 09.06.2021. 11:47 |

Zemlje Balkana žele vojnu saradnju dodatno poboljšati

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - U  Sarajevu je danas službeno okončana 14. konferencija načelnika glavnih štabova zemalja Balkana o vojnoj saradnji (Forum B-9).

Trodnevni skup s ciljem unapređenja vojne saradnje zemalja Balkana i odgovora na sigurnosne izazove u regiji rezultirao je zajedničkom Izjavom, koju su jučer potpisali načelnici glavnih štabova devet zemalja članica Foruma B-9. Izjavom je dosadašnja saradnja ocijenjena vrlo uspješnom i sadržajnom te istaknuto da će u narednom razdoblju forum nastojati saradnju dodatno i poboljšati.

- Ovaj forum predstavio je izuzetno važnu inicijativu za jačanje multinacionalne vojne saradnje u regiji, kojom se potvrđuje želja za jačanjem suradnje oružanih snaga zemalja Balkana i čija je svrha promocija regionalne stabilnosti i sigurnosti, kao i jačanje već uspostavljanih i traženje novih mehanizama saradnje. U konačnici to će rezultirati boljim sigurnosnim okruženjem za sve naže države - kazao je tim povodom glavni domaćin konferencije, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Senad Mašović.    

Glavna radna tema konferencije nosila je naslov "Integracije: Saradnja i partnerstvo – Faktori reginalne i globalne stabilnosti i sigurnosti – perspektive izazovi i odgovor na COVID-19". Članice Foruma B-9 su: Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Pored predstavnika zemalja članica, kao gosti konferencije sudjelovalil su i visoki predstavnici Vojnog odbora NATO-a, Vojnog odbora EU, Združena komada NATO snaga u Napulju, Zapovjedništva Oružanih snaga SAD u Europi, kao i predstavnici zemalja promatrača, odnosno najviši predstavnici Oružanih snaga Hrvatske i Slovenije, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta