Svijet     | 09.06.2021. 13:09 |

Kabul - Talibani ubili 10 Afganistanaca koji rade za deminersku agenciju

FENA Internet

KABUL, 9. juna (FENA) - Talibanski pobunjenici ubili su 10 Afganistanaca koji rade za deminersku agenciju, u napadu na njihov logor na sjeveru zemlje, saopćila je policija u srijedu.

Nasilje se naglo pojačalo širom Afganistana otkako su Sjedinjene Države u aprilu objavile planove povlačenja svih svojih vojnika do 11. septembra. Pobunjenici se bore protiv vladinih snaga u 26 od 34 pokrajine, tvrde vladini zvaničnici.

Napad na deminere desio se u utorak navečer u pokrajhini Baghlan, gdje su borbe žestoke u posljednjim sedmicama.

Portparol pokrajinske policije Jawed Basharat kazao je da su demineri radnici u Halo Trust, najvećoj deminerskoj organizaciji u Afganistanu.

- Talibani su ih uveli u jednu prostoriju i otvorili su vatru po njima. U nasilju je ranjeno 14 ljudi, kazao je Basharat.

Talibanski portparol nije odmah odgovorio na poruku u kojoj se traži njegov komentar. Halo Trust također nije odgovorio na zahtijev za komentarom.

Nakon višedecenijskih sukoba, Afganistan je posijan minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima, i deminerske agencije rade na njihovom uklanjanju otkako su talibani svrgnuti u 2001., prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'