Bosna i Hercegovina     | 09.06.2021. 13:27 |

U povodu Međunarodnog dana arhiva sastanak direktora arhivskih ustanova u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - U povodu 9. juna, Međunarodnog dana arhivâ, rukovodstvo Arhiva Bosne i Hercegovine - direktorica Danijela Mrda i zamjenici Šimun Novaković i Fuad Ohranović - organizovali su sastanak s direktorima arhivâ Bosne i Hercegovine, te predstavnicima arhivističkih udruženja koja okupljaju zaposlenike arhivâ.

Kako je saopćeno, na sastanku je bilo govora o aktuelnoj situaciji u arhivima Bosne i Hercegovine, te poteškoćama u radu zbog pandemije virusa Covid 19 u posljednjih više od godinu dana. Učesnici sastanka razgovarali su o konkretnim koracima na poboljšanju i jačanju saradnje među arhivima u Bosni i Hercegovini, te budućim zajedničkim projektima,

Konstatovano je da arhivi imaju poteškoće kadrovske prirode, kao i probleme sa neadekvatnim prostorima za smještaj arhivske građe.

Međunarodni dan arhivâ koji se obilježava 9. juna prilika je za podizanje svijesti o značaju arhivâ kao ustanova u kojima se čuvaju zapisi o kulturi, tradiciji, historiji te uopće memoriji jednog društva i države. Ovaj datum obilježava se u svijetu od 2008. godine kada je Međunarodno arhivsko vijeće donijelo odluku da se 9. juni svake godine obilježava kao Međunarodni dan arhivâ.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu