Bosna i Hercegovina     | 09.06.2021. 15:49 |

Optužen za prikupljanje fiktivnih glasova iz inozemstva

FENA Saopćenje

BRČKO, 9. lipnja (FENA) - Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Slavka Blaževića (58) zbog sumnje da je prije održavanja lokalnih izbora 2020. godine u ovom gradu pripremao izvršenje kaznenog djela prevare pri glasanju.

On je optužen da je pribavljanjem osobnih dokumenata većeg broja osoba i njihovim prijavljivanjem za glasanje iz Hrvatske i Srbije stvarao uvjete za izvršenje tog kaznenog djela fiktivnim glasanjem iz inozemstva, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Tužiteljstvo je optužilo Blaževića da je u namjeri da na prevarantski način osigura glasove za kćerku, koja je tada bila zastupnica u Skupštini Distrikta s ponovnom kandidaturom na tu funkciju, prijavio više građana za glasanje iz inozemstva.

Blaževiću je stavljeno na teret da je od većeg broja osoba s prebivalištem u Brčkom pribavio kopije osobnih dokumenata, te ih prijavio na adrese u Hrvatskoj i Srbiji zbog glasanja putem pošte.

Na osnovu toga Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH je na listu registriranih za glasanje izvan BiH upisala 15 osoba, dok je za šestero prijavljenih odbila prijave, navodi se u optužnici.

Po prvoj točki, Blažević je optužen da je stvorio uvjete da na prevarantski način iskoristi glasačke listiće da bi na izborima glasao umjesto prijavljenih građana, a po drugoj da je to pokušao u odnosu na osobe za koje je SIP odbio prijave.

Po otkrivanju neregularnosti Blažević je odmah pritvoren zbog sumnje da je nabavio sredstva i poduzeo drugu radnju koja stvara uvjete za neposredno činjenje kaznenog djela za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna, odnosno da je to pokušao učiniti.

Po okončanju istrage protiv njega je pred Osnovnim sudom Distrikta podignuta, a zatim u cijelosti i potvrđena optužnica za produženo kazneno djelo "pripremanje kaznenog djela".

Iz Tužiteljstva Distrikta podsjećaju da je za slično pripremanje prevare pri glasanju nedavno na kaznu zatvora od dva i pol mjeseca pravosnažno osuđen Stojan Bavarčić (30), te da je pred ovim tužiteljstvom u tijeku još nekoliko istraga povezanih s izbornim procesom iz 2020. godine, stoji u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo