Svijet     | 09.06.2021. 15:43 |

Tihanouskaja pozvala na uspostavu međunarodnog tribunala radi istrage Lukašenka

FENA Internet

PRAG, 9. juna (FENA) - Bjeloruska opoziciona čelnica Svjatlana Tihanouskaja pozvala je u srijedu na uspostavu međunarodnog tribunala kako bi istražio ono što je nazvala "zločinima diktature Aleksandra Lukašenka".

Lukašenko drži zemlju pod strogom vladavinom otkako je došao na vlast u 1994. i gušio ulične proteste koji su počeli prošle godine oko predsjedničkih izbora za koje opozicija tvrdi da su namješteni kako bi on zadržao vlast.

Lukašenko, koji negira izbornu prevaru i odbacuje kritike o kršenju ljudskih prava, u utorak je produžio kampanju slamanja opozicije potpisivanjem zakona o oštrijim kaznama, uključujući i zatvorske, za ljude koji su učestvovali u protestima ili su vrijeđali državne zvaničnike.

- Pozivam na uspostavu međunarodnog tribunala koji bi istražio zločine Lukašenkove diktature u prošlosti i tokom izbora u 2020. - poručila je Tihanouskaja, koja je sada u Litvaniji, češkom Senatu.

Tihanouskaja, koja se sastala s češkim predsjednikom Milošom Zemanom i premijerom Andrejom Babišom tokom posjete Češkoj Republici, nije pružila druge detalje svojih prijedloga, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana