Ekonomija     | 10.06.2021. 08:41 |

Naznake snažne potražnje podigle cijene nafte prema 73 dolara

FENA Internet

LONDON, 10. lipnja (FENA) - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 73 dolara, poduprte naznakama snažne potražnje u zapadnim gospodarstvima i pogoršanim izgledima za obnovu iranskog izvoza.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte porasla 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 72,64 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 35 centi višoj cijeni, od 70,40 dolara.

Trgovci su se  fokusirali na nagovještaje snažnog oporavka potražnje od teških posljedica koje su prouzročile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa.

Podaci iz prometa sugeriraju da su ljudi nakon ublažavanja ograničenja ponovo krenuli na put, naveli su analitičari ANZ Researcha u bilješci, pozivajući se na podatke tvrtke TomTom koji pokazuju da je prometno zagušenje u 15 europskih gradova najveće od početka pandemije.

Ulagače je ohrabrila i procjena američke vlade da će potrošnja u ovoj godini iznositi 1,49 milijuna barela dnevno. Do sada su procjenjivali da će iznositi 1,39 milijuna barela dnevno.

- Stvoreni su uvjeti za uzlet cijena zahvaljujući raširenim očekivanjima da će rast potražnje za naftom znatno ubrzati u drugoj polovini godine - konstatiraju analitičari PVM-a.

Tržište je poduprlo i izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu.

U proteklim tjednima kočnica cijenama bila je pretpostavka investitora da će sankcije na iranski izvoz biti ukinute a ponuda nafte porasti do kraja godine, s obzirom na napredak u pregovorima Irana i zapadnih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Izgledi za obnovu iranskog izvoza pogoršani su u utorak nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken izjavio da će čak i u slučaju povratka Irana i SAD-a u nuklearni sporazum na snazi ostati stotine američkih sankcija Teheranu.

Značajniji rast cijena prigušila je vjerojatno odluka kineskih vlasti o smanjenju ogromnog sektora prerade nafte, što bi moglo značiti pad kineskog uvoza sirove nafte za oko tri posto ili 280 tisuća barela dnevno, saznaje se iz dobro obaviještenih izvora, javlja SEEbiz.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je jučer ujutro na svojoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 69,81 dolar, što znači da je pala 33 centa u odnosu na prethodni radni dan.
 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo