Sport     | 10.06.2021. 09:49 |

EURO - Samo je jedan čovjek osvojio EP kao igrač i trener

FENA Agencije

MOSTAR, 10. lipnja (FENA/Hina) - Na dosadašnjih 15 europskih nogometnih prvenstava samo je jedna osoba osvojila europski naslov i kao igrač i kao trener, a to je bio Nijemac Berti Vogts.

Bivši branič Borussije Monchengladbach bio je član pobjedničke momčadi Zapadne Njemačke na EP-u 1972., te dvije godine kasnije na SP-u.

"Elf" je u polufinalu EURO-a pobijedio Belgiju sa 2-1, a potom u finalu i SSSR sa 3-0. Vogts nije upisao niti minute, ali je ipak bio dio pobjedničke momčadi.

Korak do nove europske krune bio je 1992. u Švedskoj kao njemački izbornik, no Danska je priredila veliko iznenađenje osvojivši turnir nakon što je u finalu porazila "Elf" sa 2-0. Ipak, četiri godine kasnije Njemačka je pod Vogtsovim vodstvom osvojila europsku krunu pobijedivši u finalu Češku sa 2-1.

Na ovom EP-u mogli bi mu se pridružiti Francuz Didier Deschamps ili Nizozemac Ronald Koeman.

Izbornik "Les Bluesa" je kao igrač bio svjetski (1998) i europski (2000) prvak, dok je kao izbornik osvojio svjetski naslov 2018. u Rusiji. Deschamps već ima jedno europsko finale na klupi, prije pet godina je na francuskoj klupi izgubio od Portugala.

Nizozemac Ronald Koeman je kao igrač bio član zlatne reprezentacija "Oranja" koja je osvojila europski naslov 1988.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo