Svijet     | 10.06.2021. 12:24 |

Mijanmarski državni mediji - Suu Kyi optužena za korupciju

FENA Internet

YANGON, 10. juna  (FENA) - Svrgnuta šefica mijanmarske vlade Aung San Suu Kyi optužena je za korupciju "korištenjem vlastite pozicije", sudeći po novinskom izvještaju.

Antikorupcijska komisija u Mijanmaru pronašla je dokaze da je 75-godišnja čelnica "počinila korupciju zloupotrebljavajući svoju poziciju", javile su državne novine Global New Light of Myanmar u četvrtak.

Optužbe također uključuju navode da je ona nelegalno prihvatila 600.000 dolara i nekoliko kilograma zlata, kao i da je zloupotrebila zemljišne transakcije.

Advokat Suu Kyi opisao je optužbe kao "apsurdne i neutemeljene".

- Nikada nisam sreo nijednog državnika koji je pošteniji i nepotkupljiviji od Aung San Suu Kyi - kazao je Khin Maung Zaw, šef njenog tima odbrane, za dpa.

Optužba za korupciju povlači kaznu zatvora do 15 godina u Mijanmaru, koji se suočava s teškim nemirima od vojnog udara u februaru.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir u kućnom je pritvoru od puča izvedenog 1. februara, u kome je boravila godinama pod prethodnom vojnom diktaturom.

Pravosuđe ju je već optužilo za desetke prekršaja, među kojima su kršenje zakona o vanjskoj trgovini, kršenje mjera za suzbijanje koronavirusa i podsticanje na pobunu.

Sumnja se da hunta želi da koristi sudski proces kako bi trajno uklonila iz politike popularnu bivšu čelnicu vlade.

Mijanmar je potonuo u haos i nasilje od puča. Vojska guši svaki otpor brutalnom silom.

Sudeći po procjenama organizacije za pomoć mijanmarskim zatvorenicima AAPP, najmanje 858 ljudi poginulo je u nemirima. Skoro 6.000 je uhapšeno, prenosi dpa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta