Bosna i Hercegovina     | 10.06.2021. 12:34 |

Utvrđen Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. lipnja (FENA) - Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH, koji je danas utvrdila i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila Federalna vlada, uređuje sadržaj, način i uvjete za obavljanje obrtničke djelatnosti (obrta), srodnih djelatnosti i domaće radinosti, zatim osnivanje, poslovanje, zajedničko obavljanje i prestanak obavljanja obrta, srodnih djelatnosti i domaće radinosti, Obrtni registar, obrazovanje i osposobljavanje za obavljanje obrta i srodnih djelatnosti, organiziranje obrtnika i osoba koja obavljaju srodne djelatnosti.

Izrada Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima po hitnoj proceduri, stoji u obrazloženju, bila je nužna kako ne bi došlo do velike materijalne štete, kao i zbog zaštite javnoga interesa, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Analiza stanja na tržištu i sagledavanje problema s kojima se suočavaju obrtnici, nemogućnost izvoza, komplicirana i skupa registracija obrta, neusklađenost odredbi još važećeg Zakona s pozitivnim zakonodavstvom i nemogućnost primjene njegovih pojedinih odredbi, kao i potreba smanjenja sive ekonomije, razlozi su donošenja novog zakona iz ove oblasti.

Inače, raniji Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima je prolazio parlamentarnu proceduru više od četiri godine i u njegovoj izradi su sudjelovali svi kantoni, u kojima je organizirana javna rasprava.

U postupku javnih konsultacija razmatrani su prijedlozi i sugestije zainteresirane javnosti kao i Saveza općina i gradova FBiH. Tadašnji prijedlog je usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH, ali nije donesen zbog nedostatka jednog glasa u Domu naroda.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo