Ekonomija     | 10.06.2021. 13:27 |

U Mostaru se održava Četvrti sajam braniteljskih zadruga u HNŽ-u

FENA Denis Leko

MOSTAR, 10. lipnja (FENA) - Četvrti sajam braniteljskih zadruga u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) u četvrtak je u Mostaru otvorio gradonačelnik Mario Kordić.

Na Sajmu je više od 50 izlagača s područja HNŽ-a, Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske i Srednjobosanske županije te iz Republike Hrvatske predstavilo aktualnu ponudu domaćih proizvoda i rukotvorina braniteljskih zadruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i proizvoda branitelja poljoprivrednika.

Ministar za pitanja branitelja Hercegovačko-neretvanske županije Oliver Soldo kazao je kako je Ministarstvu najbitnije da kroz ovaj sajam branitelji rastu i jačaju u svom poduzetničkom duhu i radu.

- Moramo se pohvaliti da smo uspjeli s našim programom zapošljavanja i samoupošljavanja, razvoja braniteljskih zadruga, potpora OPG-ovima, obrtima i svemu onome u čemu se branitelji nađu da mogu iskazati svoju kreativnost i svoj poduzetnički duh. Na Ministarstvu je da podržava takve ideje, inicijative i da stvara institucionalni, pravni okvir i da im pomogne da se educiraju i pozicioniraju na tržištu kako bi njihovi proizvodi bili što bliži kupcima, odnosno našim građanima - kazao je Soldo.

Dodao je kako je Ministarstvo do sada imalo tri ciklusa navedenih programa.

- Prvi ciklus programa, kojeg je Vlada HNŽ-a poduprla s oko 500.000 maraka, bio je od 2014. do 2017. godine, drugi ciklus je 2019. i 2020. godina, a poduprt je sa 600.000 maraka. Imamo negdje oko 25 braniteljskih zadruga koje su sudjelovale u ovim potporama, oko 150 zaposlenih kroz obrt kao samostalni obrtnici, a imamo i na tisuće branitelja poljoprivrednika i OPG-ova, koje smo kroz naše programe poduprli jednokratnim potporama - kazao je ministar Soldo.

Osim svježeg voća i povrća, na današnjem sajmu ponuđeni su i domaći džemovi, sokovi, likeri, aromatično bilje, cvijeće, proizvodi od drveta i druge rukotvorine.

Predsjednik Referalnog centra "Branitelj/borac zadrugar" Damir Radić kazao je kako je glavni cilj Sajma omasovljavanje Centra, ali i prezentacija braniteljskih proizvoda.

- Podrška županijskog Ministarstva za pitanja branitelja nam je krucijalna, pogotovo u početnim fazama organizacije, gdje dobivamo inicijalnu financijsku pomoć, ali još važnija nam je logistička potpora, znači da se rad zadruga usmjerava u određenom pravcu i da se svatko specijalizira u svojoj domeni kako bi bio konkurentniji na tržištu - kazao je Radić.

Dodao je kako koronavirus nije utjecao na rad branitelja.

- Oni su i dalje radili bez obzira na covid-19, možda i više nego proteklih godina, ali problem je bio u plasmanu tih proizvoda i u tome što je tržište bilo ograničeno. Ovo je prilika gdje mogu pokazati ljudima što su radili tijekom protekle godine i što su stvorili svojim rukama - naglasio je Radić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić tijekom svečanog otvorenja kazao je kako će pokušati povećati vidljivost ove cijele priče.

- Drago mi je da je Mostar domaćin i organizator ovakvog događaja i nekako mi sve ovo daje dojam da se vraćamo u ono normalno. Osobno ću s Turističkom zajednicom HNŽ-a i Gradom pokušati malo povećati vidljivost cijele ove priče, ali i u turističku rutu, odnosno u turističke karte Mostara uključiti zadruge koje su ovdje u okruženju, jer mislim da imaju što pokazati - istaknuo je Kordić.

Sajam braniteljskih zadruga održava se u Ulici Nikole Šubića Zrinskog i bit će otvoren do 18 sati.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo