Bosna i Hercegovina     | 10.06.2021. 14:10 |

Profesionalizam medija nije u fokusu javnosti (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - Jedan od mogućih razloga napada na novinare je pad povjerenja javnosti u medije budući da po istraživanjima u BiH 50 posto građana ne vjeruje medijima, istaknuto je na konferenciji "Napadi na slobodu medija" koju su danas u Sarajevu organizovali Misija OSCE-a i Ambasada Švedske u BiH.

Navedeno je da građani biraju medije koji imaju najnovije informacije, koji daju mogućnost komentarisanja, te one koji odražavaju njihove već postojeće stavove, što znači da profesionalizam medija nije u fokusu javnosti.

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist izjavila je da je njena zemlja zabrinuta zbog globalnog trenda koji ukazuje na povećan broj prijetnji upućenih novinarima i slobodi medija.

- Takve prijetnje odvraćaju novinare od obavljanja njihovog važnog posla koji predstavlja jedan od stubova demokratije - rekla je Strömquist.

Dodala je da je zabrinjava i globalni rast širenja dezinformacija koje obmanjuju javnost, zbog čega je važno podržati slobodu medija kako bi građani imali tačne i pouzdane informacije, posebno u kriznim vremenima. 

Šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec naglasila je da je u protekle tri godine u BiH bilo oko 30 napada na medije godišnje, a zabilježeno je i korštenje sudskih postupaka za klevetu kao sredstva za zastrašivanje novinara.

Poručila je da svaki incident mora biti detaljno istražen i dobiti sudski epilog kako bi bila osigurana sloboda medija.

Planirano je da konferencija omogući razmjenu iskustava, te rezultira preporukama kako unaprijediti slobodu medija u BiH.  

Pogledajte https://fena.ba/video/6034

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1XctpFvCzVuW5c8m3nz4voSMEYMQDgQBj?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo