Bosna i Hercegovina     | 10.06.2021. 15:13 |

Iranski ambasador u BiH Ghelichkhan u posjeti Unsko-sanskom kantonu

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 10. juna (FENA) - Ambasador Islamske Republike Iran u BiH Gholamreza Alimohammad Ghelichkhan prilikom današnjih sastanaka sa premijerom Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem naglasio je uspješnost dosadašnje saradnje, te zainteresiranost za buduće zajedničke projekte.

Kazao je da ova bosanskohercegovačka regija raspolaže sa neprocjenjivim prirodnim bogatstvima, posebno vodom, što je prema njegovim riječima potencijal koji se može iskoristiti za dobrobit obje strane.

- Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Irana i ovog dijela BiH, naročito Bihaća, narodu Irana dobro je poznato ovdašnje prirodno bogatstvo, turistički potencijali, ali i aktuelna dešavanja na ovom području. Odnosi Islamske Republike Iran sa Bosnom i Hercegovinom, nakon priznanja njene nezavisnosti, u stalnom su razvoju. Što se tiče naših odnosa, mi ne pridajemo samo značaj odnosima sa državnim organima vlasti u BiH, naprotiv - veći značaj dajemo nižim nivoima vlasti u vašoj zemlji, među kojima je i Unsko-sanski kanton, odnosno Grad Bihać. Činimo sve da što više i unaprijedimo tu saradnju. Postoje dobre pretpostavke i oblasti u kojima se može razvijati ekonomska saradnja USK i Bihaća sa Iranom, o čemu smo danas i razgovarali - riječi su ambasadora Ghelichkhana.

Kantonalni premijer Ružnić i bihaćki gradonačelnik Fazlić iskoristili su priliku da amabasadora Ghelichkhana informiraju o trenutnoj situaciji i najaktuelnijim pitanjima koja prate dešavanja u kantonu i gradu, posebno migrantskoj krizi, razvoju turizma i međusobnoj saradnji u toj oblasti.

Razgovarano je i o saradnji u oblasti kulture, te medijskoj saradnji, odnosno promociji iranskog filma posredstvom programa državne, kao i kantonalnih i lokalnih televizijskih kuća.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana