Kultura     | 11.06.2021. 11:35 |

Narodna biblioteka Srebrenica središte kulturnih dešavanja u tom gradu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina, zajedno sa rukovoditeljicom Virtualne biblioteke BiH Nevenkom Hajdarović, posjetio je Narodnu biblioteku Srebrenica.

Rad ove biblioteke temelji se na razvoju bibliotečke i muzejske djelatnosti. Osnovana 1959. godine, smještena je na 450 metara kvadratnih i veoma lijepo opremljena, posjeduje oko trideset pet hiljada bibliotečkih jedinica, pretežno knjiga, nešto periodike i neknjižne građe.

Njezino uključenje  u sistem "COBISS" bio bi veliki doprinos prezentaciji fondova bh. biblioteka.

Narodna biblioteka Srebrenica 2013. godine dobila je značajno priznanja Plaketa „Đorđe Pejanović“ za najbolju biblioteku u Republici Srpskoj. Sa ukupno devet uposlenika, ova biblioteka predstavlja središte kulturnih dešavanja Srebrenice i primjer je izrazito razvijenog kolektivnog duha.

Direktorica biblioteke Jovana Rakić izrazila je dobrodošlicu, te upoznala goste sa radom ustanove koja u svom sastavu posjeduje muzejsku zbirku etnološko-arheološkog tipa, po čemu je ova biblioteka jedinstvena u Bosni i Hercegovini.

Ovčina je uručio donaciju knjiga ovoj biblioteci koje će obogatiti njen fond, a u ime domaćina direktorica Rakić je za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH također uručila značajan broj naslova.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo