Kultura     | 11.06.2021. 15:12 |

Knjiga 'Eponimi' Zlatka Lukića u Muzeju književnosti BiH (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Zlatko Lukić objavio je knjigu sa više od devet hiljada eponima, obrađenih semantički (šta znače) i etimološki (zbog čega takvo značenje). Kako je za Fenu kazao autor, bio je to studiozan, pomalo i mukotrpan, ali izazovan posao.

Kako je autor u uvodu knjige "Eponimi" definirao, eponimi su imenice ali i pridjevi koji su nastali od vlastitih imena (a i zajedničkih imenica), od mitoloških i stvarnih bića i naroda, katkad i (mitoloških) životinja, a imenuju bilo šta, simbol su ili sinonim za neku pojavu.     

Kao primjer Lukić je iz svoje knjige izdvojio 'kleopatrin nos', pojam koji se koristi za nos koji zna namirisati povoljnu političku priliku ili npr. Vergniaudov (francuski revolucionar, žirondinac) paradoks  - situacija kad vlast nepravedno kažnjava one koji su se borili za tu istu vlast.

Knjiga "Eponimi" bit će predstavljena večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

U drugoj knjizi, nazvanoj "Atlas rodoslovnih karata Bosne i Hercegovine", koja je predstavljena jučer u Historijskom muzeju BiH, Zlatko Lukić donosi obiteljska stabla i dinastičke veze vladara Bosne i visokog plemstva i onih dinastija koje su utjecale na civilizacijski razvoj naše domovine. I na toj knjizi radio je godinama, a najviše vremena utrošio je, kako je kazao, na provjeru podataka.

- Ova knjiga govori o kontinuitetu Bosne, naše domovine. Želim pokazati da Bosna i Hercegovina dugo postoji, a da nije ni dejtonska ni ZAVNOBiH-ska konstrukcija kao što mnogi govore. To mi je bio glavni zadatak. Važnost toga shvatio sam 1992. godine, kad je počeo rat u Bosni i Hercegovini. Prikupljao sam podatke. Ovo je kao mali bukvar, početnica - naglasio je Lukić.

Zlatko Lukić rođen je 1953. godine u Zagrebu. Poslije gimnazije u Banjaluci studirao je pravo, pa književnost. Među ostalim, bio je 1973/85. honorarni suradnik 'Glasa' povremeno i Radio Banjaluke. Autor je drama, romana te zbirki poslovica, izreke i fraze u BiH 'Bosanska sehara'. Zastupljen je u nekoliko pregleda i panorama književnosti i nagrađivan za poeziju, prozu, roman i dramu. Član je Društva pisaca BiH. 

Pogledajte https://fena.ba/video/6039

Preuzmite  https://drive.google.com/drive/folders/1G2gIZtx9hnd2Cl9lQEwdI9Xvl-xjBfFx?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo