Bosna i Hercegovina     | 11.06.2021. 16:05 |

Vijeće ministara BiH usvojilo Informaciju o migrantima Ministarstva sigurnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za mart 2021. godine, koja će biti dostavljena Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Službi za poslove sa strancima u prvom kvartalu ove godine prijavljeno je ukupno 2.644 nezakonitih migranta, što je za 41 posto manje nego u istom periodu 2020. godine, kada je prijavljeno njih 4.444.  Od toga je u martu prijavljeno njih 1.199 ili 341 migrant manje u odnosu na mart prošle godine, kada je bilo prijavljeno 1.540. Broj prijavljenih nezakonitih migranata u martu je veći za 55 posto nego u februaru ove  godine.

Afganistanci (35,8 posto) i Pakistanci (32,2 posto) su dominatni u strukturi nezakonitih migranata i zajedno čine 68 posto prijavljenih migranata u prvom tromjesečju ove godine.

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u prvom kvartalu ove godine iskazale su 2.372 osobe, od kojih  je njih 36 podnijelo zahtjev za azil, dok su u martu 1.103 osobe iskazale namjeru, a samo je 10 podnijelo zahtjev za azil u BiH ili jedan posto od ukupnog broja iskazanih namjera.

Istovremeno je od januara do kraja marta ove godine pojačan angažman policijskih službenika na poslovima nadzora državne granice u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Tako je u ovoj godini na dnevnoj osnovi angažovano 212 službenika Granične policije BiH, dok je taj broj u istom periodu prošle godine iznosio 187.

U prvom tromjesečju ove godine zabilježena su 33 slučaja pokušaja prelaska državne granice skrivanjem migranata u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila, pri čemu su otkrivene 94 osobe, većinom na izlasku iz BiH. Takođe je otkriveno i 79 krivotvorenih dokumenata, od čega je 26 otkriveno kod državljana iz zemalja visokog migracionog rizika.

Služba za poslove sa strancima je u ovom periodu sa teritorije BiH u zemlje porijekla udaljila ukupno 171 osobu, među kojima je najveći procenat migranata napustilo BiH dobrovoljno putem Programa asistiranog dobrovoljnog povratka i reintegracije (AVRR), te putem sporazuma o readmisiji, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!