Svijet     | 12.06.2021. 10:31 |

Lideri G7 usvajaju deklaraciju o sprječavanju novih pandemija

FENA Internet

CORNWALL, 12. juna (FENA) - Lideri Grupe sedam (G7) planiraju se danas obavezati da će iskoristiti sve svoje resurse kako bi se osiguralo da se situacija u svijetu izazvana pandemijom poput COVID-19 nikada ne ponovi.

Drugog dana samita u Cornwallu, na jugozapadu Engleske, oni će potpisati deklaraciju koja navodi niz mjera potrebnih da se ovo postigne, a prvi cilj je da se smanji vrijeme potrebno za razvoj vakcina na manje od 100 dana, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Lideri G7 objavit će “Deklaraciju iz Carbis Baya” nakon posebnog sastanka danas, kojom će se utvrditi plan sprječavanja bilo kakvog ponavljanja ljudskih i ekonomskih gubitaka, koje je prouzrokovao COVID-19.

Deklaracija G7 trebala bi predvidjeti niz konkretnih koraka, koji bi uključivali smanjivanje vremena potrebnog za razvoj i licenciranje vakcina, tretmana i dijagnostike za bilo koju buduću bolest na manje od 100 dana, jačanje globalnih nadzornih mreža i kapaciteta genomskog sekvenciranja, kao i podršku reformi i jačanju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Očekuje se da deklaracija sadrži i preporuke iz izvještaja grupe međunarodnih eksperata iz raznih ekonomskih oblasti, vlade i naučnih institucija.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres i direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus također će učestvovati na današnjem zasjedanju.

Britanski premijer Boris Johnson, koji je jučer otvorio trodnevni Samit G7 s molbom za borbu protiv globalne nejednakosti, obavezao se da njegova zemlja u narednih godinu pokloni više od 100 miliona vakcina siromašnijim zemljama.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je 500 miliona doza vakcina za 92 zemlje sa niskim i srednjim prihodima i Afričku uniju.

Očekuje se da će se države G7 dogovoriti da zajednički osiguraju milijardu doza vakcine 19, u pokušaju da okončaju pandemiju tokom 2022. godine.

WHO procjenjuje da će za vakcinaciju cijelog sveta biti potrebno 11 milijardi doza do nivoa od 70 posto, tačke na kojoj bi prijenos virusa mogao biti značajno zaustavljen.

U petak, britanska kraljica Elizabeta II priredila je prijem za lidere zemalja G7. Bio je to njihov prvi javni događaj od sahrane u aprilu princa Philipa, kraljičina supruga više od 70 godina.

Na prijemu, održanome u Projektu Eden, čija je upečatjiva konstrukcija u obliku balona Biomes dom hiljadama biljnih vrsta, kraljica se prvi put susrela s Bidenom kao američkim predsjednikom. On je 13. američki čelnik s kojim se susrela tokom svoje rekordne 69-godišnje vladavine, prenosi Al Jazeera.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom