Bosna i Hercegovina     | 12.06.2021. 12:08 |

Obilježena 28. godišnjica masakra na mezarju Budakovići

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena ministricom za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Melikom Husić-Mehmedović, položila je danas cvijeće i odala počast na mjesto masakra na mezarju Budakovići, u znak sjećanja na deset Sarajlija koji su ubijeni na tom mjestu prije 28 godina, tokom dženaze sugrađanki Fadili Karšić.

Od eksplozije agresorske granate ispaljene s položaja Vojske RS iz pravca Trebevića, tada je lakše i teže ranjeno još troje građana Sarajeva.

Ubijeni su: Edhem Borovina, Salko Bradić, Osman Curić, Asim Džaferović, Amir Džanko, Asim Konaković, Sejdalija Kurtić, Kasim Pintol, Smail Sarač i Began Sarajkić.

Ministrica Husić-Mehmedović istakla je da se danas, i nakon 28 godina, prisjećamo tih žrtava i govorimo o njima jer je to jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti.

- Potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje niti nigdje na svijetu. No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije - rekla je Husić-Mehmedović.

Na mjesto masakra cvijeće su položile i porodice ubijenih, predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS, AntiDayton pokreta, delegacije Grada Sarajeva i Općine Stari Grad, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!