Bosna i Hercegovina     | 12.06.2021. 12:12 |

U Kantonu Sarajevo 11 novozaraženih koronavirusom, nema preminulih

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno 11 osoba od testiranih 414. Od Covid-infekcije se oporavilo 10 osoba i, nasreću, nije bilo preminulih u KS.

Od pomenutog broja novozaraženih šest osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 36 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 21, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 15. Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-infekcije u navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata, sa liječenja su otpuštene dvije osobe.

Kanton Sarajevo danas bilježi 208 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 985 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.565 osoba zaraženih koronavirusom i 51.074 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 14.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 34 pacijenta, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 47 PCR uzoraka.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama izvršeno 166 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 147 poziva, a obavljeno je i 134 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS-a.

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo