Svijet     | 12.06.2021. 12:46 |

Johnson se sastao s Merkel, Macronom i EU zvaničnicima na marginama samita G-7

FENA Internet

FALMOUTH, 12. juna (FENA) - Britanski premijer Boris Johnson održao je sastanke s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom na marginama samita G-7, jer turbulencije nakon Brexita zaoštravaju odnose između Britanije i EU.

Johnson se također susreo sa čelnicima bloka, predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, u subotu u odmaralištu Carbis Bay gdje se okupljaju čelnici G-7, javlja AP.

Britanija i EU su u zategnutim odnosima zbog eskalirajuće diplomatske prepirke oko Sjeverne Irske, jedinog dijela Ujedinjenog Kraljevstva koji ima kopnenu granicu s blokom. EU je bijesna zbog britanskog kašnjenja s provođenjem novih provjera neke robe koja u Sjevernu Irsku dolazi iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, dok Britanija kaže da provjere nameću veliki teret firmama i destabiliziraju teško stečeni mir sa Sjevernom Irskom.

EU prijeti pravnom akcijom ako Velika Britanija ne uvede potpune provjere, koji uključuju zabranu uvoza mesa poput kobasica iz Engleske, Škotske i Walesa, koje idućeg mjeseca idu u Sjevernu Irsku.

Britanija optužuje blok za "puristički" pristup pravilima i pozvala ih je da bude fleksibilniji kako bi se izbjeglo ono što se kolokvijalno naziva "ratom kobasica".

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta