Kultura     | 12.06.2021. 13:42 |

Formirano Regionalno društvo Bošnjačke zajednice kulture 'Preporod' Hercegovina

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. lipnja (FENA) - Novo društvo Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod" - Regionalno društvo BZK "Preporod" Hercegovina, formirano je u subotu na osnivačkoj skupštini koja je održana u prostorijama Centra za kulturu Mostar.

Društvo će imati obvezu i odgovornost koordinirati radom gradskih i općinskih društava BZK "Preporod" u Hercegovini, raditi na promociji i unaprijeđenju produkcije kulturnih i svih drugih važnih programskih aktivnosti i sadržaja, te će ideju Preporoda u suradnji s drugim partnerskim organizacijama promovirati i realizirati na širokom području istočne i zapadne Hercegovine, rečeno je na Skupštini.

Prepoznavajući značaj Preporoda, kao najstarijeg nacionalnog društva Bošnjaka u BiH, formiranom Regionalnom društvu "Preporoda" u Hercegovini pristupio je veliki broj istaknutih inteketualaca iz različitih oblasti sa šireg područja Hercegovine.

Prisutni članovi jednoglasno su za predsjednika Regionalnog društva BZK "Preporod" Hercegovina izabrali mr. Haruna Hasanagića, a za potpredsjednika Amira Kadribegovića.

Za predsjednika Skupštine izabran je doc. dr. Edim Šator, za zamjenicu predsjednika Skupštine mr. Jasmina Turajlić, dok je za sekretara društva izabran advokat Anel Droce.

Izabrani članovi Upravnog odbora su: mr. Harun Hasanagić, doc. dr. Edim Šator, Amir Kadribegović, doc. dr. Haris Omerika, mr. Zlatko Hadžiomerović, mr. Resul Čilić, Amer Ćukas, mr. Jasmina Turajlić, mr. Hišam Hafizović.

Predsjednik BZK "Preporod"BiH prof. dr. Sanjin Kodrić je pozdravljajući prisutne je istaknuo da Preporod nije samo jedna od brojnih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini, nego je temeljna i najstarija organizacija kulture Bošnjaka osnovana 1903. godine tada pod imenom "Gajret".

"Ono što su u hrvatskoj i srpskoj kulturi matice hrvatska i srpska, upravo to je u bošnjačkoj kulturi Preporod. Preporod je osnovan kao prva institucija civilnog društva Bošnjaka i kao naša prva evropska institucija. Ja sam uvjeren da će Preporod uz vaš rad i vaš angažman i naravno uz podršku onih koji upravljaju društvom na funkcijama na kojima se nalaze, koji kao takvi moraju razumjeti šta to mi radimo, postati institucija koja će biti uspješna kao što su bili uspješne i institucije naših prethodnika Gajreta i Narodne uzdanice", kazao je predsjednik BZK "Preporod" BiH.

Izabrani predsjednik mr. Harun Hasanagić se nakon imenovanja obratio prisutnima ističući da kada se govori o Preporodu svi trebaju razmišljati o njegovoj temeljnoj misiji, a ne samo o njegovom imenu.

"Preporod je jedan od simbola našeg naroda i jedan od simbola naše borbe, te ga mi trebamo tretirati kao takvog. Jedna od misija Regionalnog društva bošnjačke zajednice kulture 'Preporod' Hercegovina je predan rad, energija i entuzijazam kako bi Preporod bio što uspješiji i kako bi dosegao status koji je kroz proteklo stoljeće uživao u društvu", kazao je Hasanagić.

Osnivačkoj skupštini Regionalnog društva BZK "Preporod" Hercegovina pristupilo je 40 eminentnih članova sa šireg područja Hercegovine.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo