Bosna i Hercegovina     | 12.06.2021. 14:13 |

Salkić u Višegradu: Istina neće biti promijenjena lažima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice svirepih zločina u Višegradu.

Salkić je najprije prisustvovao prigodnom programu na mostu Mehmed-paše Sokolovića, odakle su spuštene i ruže u rijeku Drinu u znak sjećanja na ubijene. Potom je obišao mjesta „žive lomače“ u kućama Adema Omeragića u Pionirskoj ulici i Mehe Aljića na Bikavcu u kojim je živo zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca.

Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

U svom obraćanju istakao je da je veoma važno izgraditi sistem na utvrđenim činjenicama i donesenim presudama, te personalno i institucionalno otkloniti svaku opasnost od ponavljanja zločina genocida u budućnosti.

- Ne mogu oni nas ubijediti da je njihova laž istina, a da je presuđena istina laž. Ta njihova matrica „ponavljajmo naše laži dok ih drugi ne prihvate kao istinu“ više ne pije vode. Prestanite lagati svoj narod i recite svome narodu istinu - poručio je Salkić.

Dodao je da su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde u Hagu jasno utvrdili institucionalnu odgovornost vojske i dijelova policije bosanskih Srba.

- Ovo jasno pokazuje da je zločin genocida i svi drugi ratni zločini bio dio institucionalnog plana za eliminaciju Bošnjaka sa ovog dijela teritorije Bosne i Hercegovine. Nikakve njihove kvazi komisije neće i ne mogu oprati odgovornost o počinjenom, dokazanom i presuđenom genocidu nad muslimanima Bošnjacima od strane vojske i dijelova policije bosanskih Srba, pod rukovodstvom zločinca Karadžića i komandom zločinca Mladića - rekao je Salkić. 

Pozvao je izabrane političke predstavnike bosanskih Srba, intelektulace, kulturne radnike, medije, sportiste i sve druge građane da prihvate sudske presude i povedu svoj narod putem katarze radi izgradnje stabilnog mira i vraćanja povjerenja među građanima.

- Preživjele žrtve nemaju povjerenje u institucije koje vode oni koji veličaju ratne zločince, negiraju sudske presude i negiraju genocid. Preživjele žrtve i potomci žrtava osnovano sumnjaju da bi negatori genocida mogli, kroz institucije koje predvode u ovom entitetu, u budućnosti krenuti stopama zločinaca koje smatraju svojim herojima. Zbog toga je veoma važno izgraditi sistem na utvrđenim činjenicama i donesenim presudama, te personalno i institucionalno otkloniti svaku opasnost od ponavljanja zločina genocida u budućnosti - naveo je Salkić.

U Višegradu je ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, dok je oko 14.000 protjerano. Hotel Vilina vlas, na periferiji Višegrada, pretvoren je 1992. u logor gdje je silovano najmanje 200 Bošnjakinja.

Za zločine u Višegradu osuđeno je ukupno 18 osoba. Samo je Milan Lukić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika RS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'