Bosna i Hercegovina     | 14.06.2021. 08:39 |

Ugovoreni novi radovi za završetak sistema prikupljanja otpadnih voda u Tešnju

FENA Vehid Begunić

ZENICA/TEŠANJ, 14. juna (FENA) - Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić potpisao je prošle sedmice sa izvođačima 3,6 miliona KM vrijedne ugovore za nastavak projekta Izgradnje sistema prikupljanja, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda, koji bi trebao biti u funkciji već do kraja ove godine.

Planirano je da se izgradi sekundarna i tercijarna kanalizaciona mreža za novih 500 kućnih priključaka u Jelah Polju i mjesnim zajednicama Novi Miljanovci i Miljanovci – Lončari, zatim nastavak izgradnje kolektora B1 te spajanje ranijih ispusta, a što predstavlja i završni dio izgradnje primarnih kolektora na području Općine Tešanj i njihovo puštanje u rad.

-Ovo je nastavak projekta koji smo počeli 2015. godine, od kada smo projektovali i izgradili 26 kilometara primarne kanalizacione mreže te uložili 11 miliona maraka. Ugovoreni radovi za ovu godinu, čija je vrijednost 3,6 miliona KM, povezat će ranije izgrađene dijelove sistema koji će biti stavljen i u funkciju - najavljuje Huskić.

On izražava zadovoljstvo što u ovako teškom vremenu "nastavljaju gradnju najvećeg i najskupljeg projekta Općine Tešanj“.

-Za realizaciju ovog ugovora imamo i podršku Evropske unije, koja nam je kroz IPA fondove odobrila grant sredstva u iznosu od oko milion KM. Krajnji cilj projekta je izgradnja i Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, koja će biti smještena u Kraševu. Međutim, s obzirom da se radi o velikom projektu, koji će koštati između 8.000.000 i 12.000.000 KM, još uvijek ne možemo sa sigurnošću kazati kada bi mogla biti i izgrađena. Računamo da ćemo to moći uraditi u naredne četiri godine - kaže Huskić.

Projekt izgradnje Fabrike za prečiščavanje otpadnih voda, podvlači, već su kandidirali kod raznih institucija te očekuju da će imati i podršku međunarodnih donatora.

Međutim, za početak rada tog pogona bit će potrebno osigurati i dodatnih 3.000-5.000 novih priključaka domaćinstava i privrednih subjekata, jer će, kada ove godine bude kompletiran sistem, biti umreženo oko 8.000 ekvivalent stanovnika.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta