Svijet     | 14.06.2021. 11:40 |

Članice NATO-a na samitu u Bruxellesu o Kini, Rusiji i povlačenju iz Afganistana

FENA Internet

BRUXELLES,  14. juna  (FENA) - Američki predsjednik Joe Biden učestvovat će na svom prvom samitu NATO-a u ponedjeljak dok se 30 članica trudi da ostavi za sobom godine narušenih odnosa pod administracijom Donalda Trumpa i da okrenu pažnju vanjskim prijetnjama.

Članice NATO-a planiraju pozvati Kinu da poštuje međunarodne obaveze i da ispuni svoju ulogu vodeće svjetske sile, izjavili su izvori iz NATO-a za dpa.

Također se očekuje da saveznici zatraže od Kine da poveća transparentnost po pitanju svojih nuklearnih kapaciteta.

To će biti prvi put da čelnici NATO-a zauzmu tako odlučan stav prema Kini. Nakon njihovog posljednjeg sastanka  2019. godine, oni su samo naveli u saopćenju da „priznaju da rastući kineski uticaj predstavlja istovremeno i priliku i izazov“.

Samit NATO-a dolazi nakon samita Grupe sedam (G7) u Britaniji, na kome su se vodeće industrijske sile obavezale preuzimanju oštrijeg stava prema Pekingu u pitanjima kao što su nepoštena trgovinska praksa, ljudska prava i gušenje opozicije u Hong Kongu.

Istovremeno, deklaracija G7 naglašava zajednički interes u saradnji s Kinom u borbi  protiv globalnih izazova kao što su klimatske promjene.

Kina nije, međutim, jedina zemlja koja će se naći pod lupom članica NATO-a.

Očekuje se da čelnici također pošalju snažnu poruku sve agresivnijoj Rusiji – tradicionalnom suparniku zapadnog vojnog saveza  kao i da se bave sigurnosnim pitanjima vezanim za klimatske promjene, kibernetsku odbranu i novu vojnu tehnologiju.

Pored toga, saveznici bi trebali potpisati reformski plan za 2030. i zvanično odlučiti o reformi svog temeljnog strateškog koncepta, posljednji put ažuriranog 2010. godine.

Biden planira održati bilateralni sastanak na marginama samita s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Dvije zemlje su NATO saveznice ali su prošlosti razmjenjivale oštre riječi.

Još jedna bitna tema je aktuelno povlačenje NATO snaga iz Afganistana skoro 20 godina nakon američke invazije pokrenute zbog terorističkih napada na američke gradove 11. septembra 2001. godine.

Iako će NATO saveznici nastaviti s finansiranjem te sigurnosnom i civilnom podrškom, tačna priroda buduće saradnje s afganistanskim vlastima tek treba da se utvrdi.

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u petak kako očekuje da će se saveznici usaglasiti oko svojih obaveza finansiranja, ali nije ponovio svoj prvobitni i odlučniji prijedlog da se zajednički finansiraju vojne vježbe u istočnim dijelovima vojnog saveza, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'