Kultura     | 14.06.2021. 14:08 |

Film 'Paklene ulice 9' otvara multipleks kino Cineplexx (VIDEO)

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Sarajevo će od 17. juna postati bogatije za novi multipleks Cineplexx koji će imati osam kino dvorana sa kapacitetom više od 1.000 mjesta, a bit će otvoren projekcijom filma "Paklene ulice 9".

Cineplexx je smješten na Marijin dvoru i prostire se na 5.000 kvadratnih metara.

O pokretanju novog kina u Sarajevu i njegovom značaju danas su na konferenciji za medije govorili direktor Cineplexxa Sarajevo Enver Hadžiabdić, finansijski direktor i managing partner Cineplexx Internationala Christof Papousek, vlasnik i direktor Europe grupacije Rasim Bajrović te direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Direktor Cineplexxa Sarajevo Enver Hadžiabdić istakao je zadovoljstvo što će kino konačno biti otvoreno.

-  U vremenu pandemije susreli smo se sa mnogim izazovima, puno toga smo naučili, savladali smo mnoge prepreke i sretni smo što publici možemo ponuditi moderno kino - kazao je Hadžiabdić.

Christof Papousek poručio je da su ponosni što imaju priliku uskoro u centru Sarajeva otvoriti najsavremenije kino te se osvrnuo na poteškoće koje su usljed pandemije prethodile otvaranju novog multiplexa u Sarajevu.

Također je naglasio da će Cineplexx donijeti novi doživljaj filma i novu dimenziju kino kulture, te dodao da će Cineplexx u Sarajevu imati prvi u BiH instaliran Dolby Atmos sistem zvuka.

Mirsad Purivatra podvlači da Sarajevo Film Festival godinama ima uspješnu saradnju sa Cineplexxom te da će, nakon što to nije realizirano prošle godine, publika SFF-a ove godine imati priliku uživati u mogućnostima koje nudi taj kino kompleks.

Također je naglasio da će Cineplexx donijeti novi doživljaj filma, na novoj festivalskoj lokaciji te se nada da će publika uživati u najnovijim tehnologijama koje to kino nudi.

Da su ponosni što je hotelska grupacija Europe sa partnerima iz Austrije i uz pomoć menadžmenta Sarajevo Film Festivala uspješno realizirala ovaj projekat, bez obzira na sve prepreke koje nakon pandemije, naglasio je vlasnik i direktor Europe grupacije Rasim Bajrović.

- Cineplexx Sarajevo će zasigurno biti velika baza za daljnji napredak i razvoj kulture i filma u Sarajevu i BiH. Veoma smo zahvalni menadžmentu Cineplexxa što su prepoznali glavni grad BiH kao važnu sredinu za svoj biznis, uložili značajna sredstva u realizaciju ovoga projekta i u otvaranje novih radnih mjesta, u zapošljavanje mladih - istaknuo je on. 

Cineplexx Sarajevo je opremljen najsavremenijom kino tehnologijom, koja uključuje Dolby Atmos sistem zvuka i RealD Ultimate screen. Za razliku od standardnog kino platna, Real D Ultimate Screen je platno koje ima specijalno premazanu površinu, što reflektira mnogo više svjetla prema publici te na taj način stvara mnogo realniji doživljaj događanja na filmu.
Svjetlost se reflektira čak dva puta, a kao rezultat toga se dobiva veća dubina, svjetlija slika, a boje su postojanije. Dolby Atmos pruža multidimenzionalno iskustvo zvuka koje posjetiteljima omogućuje da utonu u film. Atmosferske prilike i predmeti oživljavaju kroz zvučne detalje koje je do sada bilo nemoguće čuti.

Cineplexx International GmbH je započeo širenje 2009. godine u susjedne zemlje te je otvoreno prvo kino izvan Austrije - u Bolzanu, u Sjevernom Tirolu. Danas Cineplexx ima jaku tržišnu poziciju u 48 multipleks i šest tradicionalnih kino lokacija u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj, Italiji,  Rumunjskoj. S oko 1.700  zaposlenika, Cineplexx kina godišnje posjeti oko 13 miliona ljubitelja filma.

Pogledajte https://fena.ba/video/6051

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1cjkaI0zx53_9J_EzuBa3mtFscAaTTNlO?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!