Svijet     | 14.06.2021. 15:10 |

Macron poručio Erdoganu: Francuska želi 'krenuti naprijed' u odnosima s Turskom

FENA Internet

BRUXELLES, 14. juna (FENA) – Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u tweetu kako želi „krenuti naprijed“ u vezama s Turskom ka zahtjevnim odnosima  međusobnog uvažavanja nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Dvojica čelnika razgovarala su u ponedjeljak na marginama samita NATO-a u Bruxellesu. To je njihov prvi susret otkako je spor između dvije zemlje dostigao vrhunac u oktobru kada je Erdogan doveo u pitanje Macronovo mentalno zdravlje.

Macron je izjavio kako želi da sve NATO saveznice daju čvrsto obavezivanje na vrijednosti, principe i pravila  zapadnog vojnog saveza, saopćilo je francusko predsjedništvo.

Dvojica čelnika razgovarali su u pitanjima Libije i Sirije, navodi Jelisejska palata. Macron je posebno optužio Tursku da izbjegava svoje obaveze jačanjem vojnog prisustva u Libiji i dovođenjem džihadističkih boraca iz Sirije.

Macron je također istaknuo da francuski sekularizam poštuje sve religije, među kojima i islam. Francusko predsjedništvo saopćilo je da je „pojašnjenje“ potrebno u odgovoru na Erdoganove oštre kritike Macronovog stava prema islamu i muslimanima, kao i prijedlogu zakona francuske vlade o borbi protiv islamističkih radikala, prenosi AP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta