Bosna i Hercegovina     | 14.06.2021. 16:14 |

Osmanović i Fazlić najavili rješavanje statusa njegovatelja kvadriplegičara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović sastao se danas u prostorijama Općine Ilijaš sa općinskim načelnikom Akifom Fazlićem, te predsjednikom Udruženja RVI paraplegičara Kantona Sarajevo Miralemom Hodžićem, s kojima je razgovarao o rješavanju statusa ratnih vojnih invalida - kvadriplegičara.

Bilo je govora i o realiziranim i planiranim projektima Općine Ilijaš, a koji se tiču očuvanja tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata i saradnje sa Ministarstvom za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Također, jedna od tema  razgovora bila je i izgradnja Spomen-sobe 126. ilijaške brigade, a razgovarano je i podršci Općine Ilijaš organizaciji Manifestacije “Odbrana BiH-Igman 2021”.

- Na području Kantona Sarajevo imamo tri najteža slučaja ratnih vojnih invalida - kvadriplegičara, od kojih jedan živi u Ilijašu. Situacija u kojoj se oni nalaze iziskuje dodatnu njegu i  podršku, jer osobe koje paze na njih nisu u mogućnosti da zasnuju radni odnos. Načelnik Fazlić pružio nam je podršku u ovom projektu, te ćemo u narednom periodu omogućiti finansijska sredstva za dodatnu njegu našeg saborca, koji živi ovdje, ali i riješiti radno-pravni status osobi koja ga njeguje. Isto smo riješili i za kvadriplegičara iz Centra, a planiramo to uraditi i za još jednog teško ranjenog našeg saboraca sa Ilidže - istakao je Osmanović.

Fazlić je također iskazao spremnost za kontinuiranu saradnju i stalnu komunikaciju sa Ministarstvom za boračka pitanja KS, posebno kada je u toku realizacija konkretnih projekata koji su od interesa za boračku populaciju.

- Naša obaveza je da podržimo sve aktivnosti i projekte koje se tiču boračke populacije, kao što smo to radili i do sada. Općina Ilijaš podržat će i ovaj pilot projekt osiguranja dodatne njege za RVI kvadriplegičara, odnosno našeg sugrađanina koji se nalazi u toj kategoriji i kojem je adekvatna njega izuzetno važna - najavio je Fazlić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo