Regija     | 14.06.2021. 20:20 |

Srbija ublažava većinu mjera, ostaje obveza nošenja maski u zatvorenome

FENA Agencije

BEOGRAD, 14. lipnja (FENA) - Krizni stožer srbijanske vlade odlučio je u ponedjeljak preporučiti popuštanje pojedinih epidemioloških mjera, uključujući dosadašnja ograničenja rada maloprodajnih trgovina i ugostiteljskih objekata na otvorenome, dok će kafići, restorani i klubovi u zatvorenom moći raditi nadulje sat poslije ponoći.

Uz ocjenu da je "epidemiološka situacija stabilna", predloženo je i da se sportski događaji na otvorenom mogu održavati uz maksimalno 50 posto publike, a u zatvorenim objektima do 30 posto ukupnih kapaciteta, dok će na javnim okupljanjima biti dopušteno najviše do 500 osoba i vani i u zatvorenom prostoru.

Odlučeno je i da se preporuči dopuštenje maturalnih proslava, ali uz najviše od 50 posto kapaciteta ugostiteljskih objekata, a uz suglasnost Ministarstva prosvjete mogla bi biti omogućena rekreativna nastava i ekskurzije, rečeno je novinarima poslije današnje sjednice stožera.

Preložene izmjene mjera trebala bi potvrditi srbijanska vlada, njihova primjena se očekuje od srijede 16. lipnja, a  jedna od ključnih mjera koja ostaje na snazi je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru.

Srbija od sredine svibnja na dnevnoj razini bilježi konstantan pad broja novozaraženih, a od 27. svibnja i broja hospitaliziranih pacijenata, a prema podacima objavljenim u ponedjeljak u posljednja 24 sata od posljedica covida 19 preminulo osam oboljelih, dok je od 8287 testiranih uzoraka korona virus potvrđen u 124 slučaja.

Na bolničkom liječenju danas je 461 pacijenat, a 24 su na respiratorima.

Srbija od prvog registriranog slučaja korona virusa 6. ožujka 2020. godine bilježi ukupno 4.282.416 testiranih uzoraka i 715.015 potvrđenih slučajeva zaraze, te 6970 preminulih, uz stopu smrtnosti od 0,97 posto.

Srbija se prema ukupnom broju registriranih zaraza nalazi na 36. mjestu u svijetu liste koju vodi specijalizirani portal worldometers.info, dok je po broju umrlih na milijun stanovnika na 61. mjestu.

Premda je od početka imunizacije 24. prosinca prošle godine dosad ukupno primijenjeno skoro pet milijuna doza cjepiva (4.988.039), od kojih je najmanje jednu dozu primila 2.665.581 osoba, a obje doze njih 2.322.458. Prema posljednjim izračunima, nešto manje od 44 posto stanovništva je primilo barem prvu dozu. Postavljeni plan je bio cijepiti do 21. lipnja 50 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

Zdravstvene vlasti i najviši državni dužnosnici svakodnevno ponavljaju pozive da se cijepi čim više mladih, jer ih je cijepljeno razmjerno malo u općoj populaciji, prenosi Hina. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo