Bosna i Hercegovina     | 15.06.2021. 07:34 |

U Bihaću sportski turnir u okviru obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 15. juna (FENA) - Povodom Svjetskog dana izbjeglica, predstavništvo UNHCR-a u Bosni i Hercegovini i Grad Bihać uz podršku Save the Childrena organiziraju danas sportski događaj koji će okupiti djecu izbjeglice i tražitelje azila koji borave u Prihvatnom centru Borići i djecu iz lokalnih zajednica.

Namjera je inspirirati djela solidarnosti s izbjeglicama širom svijeta i napraviti zajedničke korake s njima, saopćili su organizatori.

UNHCR podsjeća da je tokom rata u Bosni i Hercegovini oko 2,2 miliona građana tražilo utočište u zemljama regiona i širom svijeta, a danas Bosna i Hercegovina ima priliku primiti izbjeglice koje bježe od progona i rata u potrazi za zaštitom i sigurnošću.

Ove godine UNHCR je pozvao na veće uključivanje izbjeglica u zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i sport te se organizacijom ovog inkluzivnog turnira na kojem će učestvovati djeca iz lokalnih i raseljenih zajednica želi staviti poseban naglasak na sport koji okuplja ljude.

- Djeci koja su bila prisiljeni napustiti dom, bavljenje sportom sa školskim drugovima može pomoći da steknu samopouzdanje, stvore nova prijateljstva i osjećaju se sigurno i dobrodošlo - kazali su iz UNHCR-a.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom