Bosna i Hercegovina     | 15.06.2021. 09:57 |

U KS evidentirano 11 novozaraženih i 10 oporavljenih osoba od koronavirusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. juna (FENA) - U Kantonu Sarajevo je tokom jučerašnjeg dana laboratorijski analizirano 477 uzoraka, od kojih je 11 pozitivno na koronavirus. Od Covid-infekcije se oporavilo 10 osoba i nije bilo preminulih.

Od pomenutog broja novozaraženih, šest osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije. 

Trenutno je u KS hospitalizirano 39 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 24, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" njih 15.

Nema pacijenata na respiratoru, dok kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koristi jedan pacijent.

Kanton Sarajevo danas bilježi 202 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 943 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.582 osobe zaražene koronavirusom i 51.097 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 76 pacijenata, od kojih je 17 transportovano na bolničko liječenje u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 72 PCR uzorka. Ukupno je proteklog dana na drive-in punktu i u Covid-ambulantama izvršeno 298 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 75 poziva, a obavljena su i 53 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopštavaju da je tokom jučerašnjeg dana aplicirana ukupno 1.131 doza vakcina.

U Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” danas će biti nastavljena vakcinacija i revakcinacija onkoloških pacijenata i građanstva, kao i uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH. Također, planirana je i vakcinacija farmaceutskih radnika. 

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo