Sport     | 15.06.2021. 12:24 |

U Bihaću organizirano sportsko druženje za djecu povodom Dana izbjeglica

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 15. juna (FENA) - Predstavništvo UNHCR-a u Bosni i Hercegovini i Grad Bihać danas su uz podršku partnerske organizacije „Save the children“ organizirali sportski događaj, koji je okupio djecu izbjeglice i tražitelje azila iz prihvatnih centara Borići i Sedra, te djecu iz lokalne zajednice kako bi se družili i uživali u sportskim nadmetanjima. Druženje na terenima Sportsko – rekreativnog centra „STENS“ organizirano je povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica.

„UNHCR insistira na značajnijem uključivanju izbjeglica u zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i sport. Organizacijom ovog događaja u kojem sudjeluju djeca iz lokalnih i raseljenih zajednica želimo staviti poseban naglasak na druženje i sport, jer zapravo sport i okuplja ljude. Za djecu koja su bila prisiljena napustiti svoj dom, bavljenje sportom sa svojim školskim drugovima pomaže u sticanju samopouzdanja, stvaranju novih prijateljstava i sticanju osjećaja dobrodošlice. Zato je tu danas oko 50 djece iz lokalne zajednice, te tridesetak mališana koji trenutno borave u prihvatnim centrima“, kazao je voditelj terenskog ureda UNHCR-a u Bihaću Vahidin Ogrešević.

Talentovani mali nogometaš iz Bihaća Adijan Hrustanović danas je prvi put bio saigrač na malonogometnom terenu sa svojim drugom iz školskih klupa Erfanom iz Afganistana.

„Erfan nam je stigao u drugom razredu, a sad smo već četvrti. Družimo se u školi, međutim ovo nam je prvi put da zajedno igramo u istoj ekipi na turniru. Iznenadio sam se kako Erfan dobro igra, pa se nadam da ćemo češće igrati u istoj ekipi“, rekao nam je desetogodišnji Adijan, dok je Erfan dodao kako uživa u današnjem druženju s drugovima iz škole.

Savjetnik gradonačelnika Bihaća Jasmin Stambolija naglasio je da Gradska uprava bez ikakve dileme podržava sve aktivnosti i događaje, koji će pomoći u izražavanju dobrodošlice, odnosno obezbjeđenju sigurnosti i zaštite svih izbjeglica na području grada na Uni, naročito kada su u pitanju najmlađi.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana