Bosna i Hercegovina     | 15.06.2021. 15:23 |

Godišnjica Centra za promociju i unapređenje zdravlja Općine Stari Grad

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. juna (FENA) - Centar za promociju i unapređenje zdravlja Općine Stari Grad obilježio je, raznovrsnim sadržajima, četvrtu godišnjicu uspješnog djelovanja.

Koordinator Centra Mahir Selmanović zahvalio je za podršku Općine Stari Grad te kazao da je njihov osnovni cilj da budu od pomoći svim generacijskim skupinama u Kantonu Sarajevo. 

- Centar ima zdravstveni program, koji je po trendu Svjetske zdravstvene organizacije i uključuje svakodnevne terapijske vježbe, individualne vježbe, medicinsko savjetovalište, psiho-socijalne radionice, zdravstvene izlete i još mnogo toga - kazao je Selmanović.

Značaj projekata koje realizuje Centar prepoznali su i na Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu te su danas dekanesa Fakulteta Arzija Pašalić i koordinator Centra Mahir Selmanović potpisali Memorandum o saradnji. Taj dokument će omogućiti da studenti Fakulteta zdravstvenih studija aktivno učestvuju u radu Centra, pomažući korisnicima.

Centar je počeo  raditi u junu 2017. godine, na adresi Obala Kulina bana, u prostorijama koje je adaptirala i opremila Općina Stari Grad. Ta općina dosad je izdvojila više od 200.000 KM za pokretanje i aktivnosti Centra.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić čestitao je godišnjicu i podsjetio na period nastanka Centra.

- Željeli smo da Centar uspije, danas vidimo rezultate toga. Prvo smo našli adekvatne prostorije i adaptirali ih. Finansirali smo i projekte Centra, kojim uspješno koordinira Udruženje 'Generacija' – naglasio je, saopćila je Općina Stari Grad.

Na obilježavanju godišnjice u At mejdanu za najaktivnije članove Centra za promociju i unapređenje zdravlja proglašeni su Milan Kovačević i Fikreta Begović, a najstarija članica - Fadila Džemidžić ima 92 godine i redovno učestvuje u aktivnostima.

Centar je zdravstveni servis građana svih generacijskih grupa u okviru kojeg se provode različite zdravstvene i edukativne aktivnosti, posebna pažnja posvećena je osobama treće životne dobi sa kojima radi tim zdravstvenih profesionalaca. Jedinstven je po tome što prima korisnike iz cijelog Kantona Sarajevo, ima ukupno 732 člana.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta