Ekonomija     | 15.06.2021. 15:08 |

Zajedničkim rješenjem do osposobljavanja teretnog prometa u Brčkom

FENA Saopćenje

BRČKO, 15. juna (FENA) - Delegacija Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, na čelu s ministrom Vojinom Mitrovićem, sastala se danas u Gradskoj vijećnici u Brčkom s delegacijom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske koju je predvodio ministar Oleg Butković.

Sastanku su prisustvovali i gradonačelnik Brčko Distrikta Esed Kadrić, šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH, supervizor za Brčko Michael Scanlan.

Kako je saopćeno iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, tema sastanka bila je sanacija postojećeg mosta na graničnom prijelazu Brčko-Gunja te definiranje kontakt-tačke za novi most koji bi povezivao Koridor X i autocestu Rača – Brčko – Tuzla – Beograd, odnosno autocestu Sarajevo – Beograd.

- Ponovno uspostavljanje teretnog prometa, koji je zabranjen 2019. godine zbog dotrajalosti postojećeg savskog mosta, od izuzetnog je privrednog značaja za Brčko Distrikt BiH. Promet preko mosta na rijeci Savi je već duže vrijeme obustavljen za teška motorna vozila te se trenutno koristi smo za promet lakih vozila i pješaka, što izaziva višestruke ekonomske posljedice. Također, izgradnja novog mosta kod Rače je od izuzetnog značaja i zbog planirane izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd - istaknuo je ministar Mitrović.

Sugovornici su se složili da je nužno sanirati postojeći most na graničnom prijelazu Brčko-Gunja kako bi bio riješen problem prometa teretnih vozila. Stoga je odlučeno da će se u narednom periodu ugovoriti sporazumni odnosi u cilju definiranja zajedničkih aktivnosti na osiguravanju kvalitetnog i sigurnog odvijanja prometa među državama.

- Dobri susjedski i bilateralni odnosi već desetljećima obilježavaju saradnju Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U tom smislu, Hrvatska želi nastaviti ojačavati prometne veze s Bosnom i Hercegovinom, posebno u mjestima gdje su one nužne. Složili smo se kako postojeći most zahtijeva opsežnu rekonstrukciju, ali i da postoji opravdan razlog za izgradnju novog mosta kako bi se osigurao koridor za teretni promet koji je izuzetno važan za povezivanje ovog regiona - istaknuo je ministar Butković.

Šef Delegacije EU u BiH, ambasador Sattler, rekao je da EU nastavlja pružati podršku Bosni i Hercegovini u njenom približavanju Uniji i nastavlja ulagati velika finansijska sredstva u infrastrukturne projekte. Trenutno je u BiH aktuelno njih 15, a EU je u njihovu realizaciju uložila bespovratnih 250 miliona eura.

- Zadovoljstvo mi je što sam prisustvovao ovom veoma konkretnom sastanku na visokom nivou i radujem se skorom otvaranju mosta Svilaj. Ohrabrujem delegacije da riješe preostala otvorena pitanja, poput kategorizacije, te se radujem idućim projektima povezivanja regiona - dodao je ambasador Sattler.

Kako je naglasio gradonačelnik Kadrić, ujedno domaćin ovog sastanka, najvažnije je što prije doći do zajedničkog rješenja kako bi odvijanje teretnog prometa profunkcioniralo.

- Odvijanje teretnog prometa je od velikog interesa i za Brčko Distrikt BiH i Luku Brčko jer započinjemo projekat rekonstrukcije Luke vrijedan 10 miliona eura. Uz iscrtavanje trase autoceste kroz Brčko, ovo su trenutno najznačajniji infrastrukturni projekti u ovoj lokalnoj zajednici koji će olakšati promet robe i usluga, ali i razvoj privrede koja je značajno pogođena trenutnom pandemijom koronavirusa - rekao je Kadrić.

- Današnji dan je značajan korak u izgradnji prometne mreže koja će ojačati ekonomije s obje strane rijeke Save jer će Brčko biti stjecište rječne luke, mosta i autocesta koji će povezivati regiju i tržišta zapadnog Balkana sa Evropskom unijom. Prosperitet koji će ovo donijeti Brčko Distriktu i njegovim susjedima također predviđa da Distrikt ubrza aktuelne reforme na jačanju dobrog upravljanja, poboljšanju fiskalne discipline i budžetske transparentnosti, unapređenju javnih usluga te rastu privatnog sektora - naglasio je prvi zamjenik i supervizor Scanlan.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'