Svijet     | 15.06.2021. 15:09 |

SAD i EU postigle sporazum o subvencioniranju Airbusa i Boeinga

FENA Internet

BRISEL, 15. juna (FENA) - Sjedinjene Države i Evropska unija postigle su u utorak dogovor o okončanju spora oko subvencija suparničkim proizvođačima aviona Boeingu i Airbusu i ukidanju milijardi dolara kaznenih carina, rekao je američki trgovinski izaslanik.

Američka trgovinska predstavnica Katherine Tai rekla je da su se dvije strane postigle sporazum o ukidanju carina. Rekla je da bi se mogle ponovo primijeniti ako američke kompanije ne budu u stanju "pošteno se natjecati" s onima u Evropi.

- Sporazum rješava dugogodišnji zastoj u odnosima SAD-a i EU - rekla je Tai dok se predsjednik Joe Biden sastajao s čelnicima EU u Briselu.

- Umjesto da se sukobljavama s jednim od naših najbližih saveznika, konačno se okupljamo protiv zajedničke prijetnje - kazala je ona.

Trgovački spor naglo se intenzivirao pod Trumpovom administracijom, podsjeća AP.

Sjedinjene Države uvele su carine na evropski izvoz u iznosu od 7,5 milijardi dolara 2019. godine nakon što je Svjetska trgovinska organizacija donijela odluku da EU nije ispoštovala svoje odluke o subvencijama za Airbus, sa sjedištem u Francuskoj. EU je u novembru prošle godine uzvratila kaznama do četiri milijarde dolara nakon što je WTO presudio da su SAD dale ilegalne subvencije kompaniji Boeing sa sjedištem u Seattlu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo