Bosna i Hercegovina     | 15.06.2021. 15:26 |

Usvojena Strategija razvitka HNŽ-a 2021.-2027.

FENA Saopćenje

MOSTAR, 15. lipnja (FENA) - Na konstituirajućoj sjednici Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvitkom Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), kojom je predsjedao predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, jednoglasno je usvojena Strategija razvitka HNŽ-a 2021.-2027. nakon što je taj dokument prethodno usvojen od Županijskog odbora za razvitak.

Nakon današnjega usvajanja na Vijeću, koje čine gradonačelnici/načelnici svih gradova i općina u Županiji te predstavnici znanstvene, gospodarske i obrazovne zajednice, Strategija će se uskoro naći pred Vladom HNŽ-a, da bi potom bila upućena u skupštinsku proceduru, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Herceg je istaknuo kako je ova prigoda strateški iznimno važna za razdoblje koje je pred HNŽ-om, kao i pred jedinicama lokalne samouprave - gradovima i općinama u županiji.

"Vlada je u svom radu od početka mandata naglasak stavila na donošenje strateških dokumenata. Na tom tragu donijeli smo prvu multidisciplinarnu i multisektorsku krovnu Strategiju razvitka HNŽ-a, a nedavno i prvi županijski Prostorni plan koji je temelj za snažnije privlačenje investitora, jačanje gospodarstva i apliciranje projekata na natječaje financirane iz EU fondova. Podsjetit ću na činjenicu kako su vodeći principi na kojima je temeljena naša prva strategija, a što smo zadržali i u novoj strategiji – gospodarska i okolišna održivost i socijalna uključenost, te veza s ostalim planskim dokumentima od onih na županijskoj razini do Strategije Europa 2020 i nove EU strategije", kazao je Herceg.

Dodao je da su iz identificiranih strateških fokusa postavljena tri strateška cilja, a to su podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, poljoprivrede i turizma, poboljšanje kvalitete života građana sukladno standardima EU, te održivo gospodarenje okolišem, prostorom, prirodnim i infrastrukturnim resursima.

Također, kazao je da je napravljen konkretan plan aktivnosti, instrumenata i mjera usmjerenih na stvaranje prepoznatljive, poduzetne i privlačne županije, čime su postavljeni temelji za nastavak rada na novoj strategiji razvitka čije je donošenje u tijeku.

"Uvjeren sam kako ćemo zajednički ostvariti strateške ciljeve koje smo zacrtali u našoj novoj strategiji, a to su dinamičan ekonomski razvitak uz održivo korištenje resursa, podizanje kvalitete i suvremenog razvitka društvenog sektora i upravljanje resursima i uslugama ekosustava u skladu s postojećim kapacitetima okoliša. Gradonačelnike i načelnike danas pozivam da se, na temelju promišljanja o budućem razvitku općine odnosno grada iz kojeg dolazite, maksimalno uključite i na taj način date doprinos da ovaj dokument uradimo na zadovoljstvo svih nas, jer sve što budemo radili na planu razvitka i boljitka naše zajedničke životne sredine u sljedećih sedam godina, naslanjat će se na ovaj ključni strateški dokument", zaključio je Herceg.

Strategiju razvitka članovima Vijeća predstavili su voditelji konzultantskog tima Bahrija Umihanić i Katerina Malić-Bandur te predsjednik Županijskog odbora za razvitak Damir Jerković, a u raspravi su sudjelovali članovi vijeća, gradonačelnici i načelnici, predsjednici klastera i strukovnih udruga, te akademske zajednice, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo