Bosna i Hercegovina     | 15.06.2021. 16:11 |

Ministarstva odbrane BiH i Hrvatske - Suradnja u oblasti upravljanja krizama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. juna (FENA) - Delegacija Oružanih snaga Republike Hrvatske, koju predvodi komandant Komandnog operativnog centra Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Ivan Turkalj, boravi od 14. do 16. juna u posjeti Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

U okviru posjete održan je sastanak u Zajedničkom štabu OSBiH gdje je delegaciju primio zamjenik načelnika ZŠ OSBiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić. U delegaciji OS Republike Hrvatske bili su i brigadir Miroslav Kranjčec i brigadir Eugen Njari. 

Tom prilikom potpisan je Tehnički sporazum o saradnji između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske u oblasti upravljanja krizama, u svrhu razmjene informacija o prirodnim i drugim katastrofama i nesrećama. Sporazum su potpisali generalmajor Ivica Jerkić, uime MO BiH i brigadni general Ivan Turkalj, uime MO Republike Hrvatske.

Potpisivanju Sporazuma prethodile su aktivnosti predstavnika oružanih snaga BiH i Hrvatske od 2018. godine, kad je istaknuta potreba saradnje u pripremi oružanih snaga u prevenciji i saniranju posljedica od elementarnih katastrofa te potreba saradnje operativnih centara između oružanih snaga.

- U tom cilju je 2019. godine Planom bilateralne saradnje, uvrštena i saradnja u oblasti upravljanja krizama u svrhu razmjene informacija o prirodnim i drugim katastrofama i nesrećama između Komandno operativnog centra Glavnog štaba OS Republike Hrvatske i Operativnog centra Oružanih snaga BiH. Rezultat navedenih aktivnosti je današnje potpisivanje Tehničkog sporazuma- navode iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.  

Bila je to prilika i za razmjenu informacija i iskustava u radu operativnih centara tokom pandemije COVID-19. Osim generalmajora Ivice Jerkića, u delegaciji Oružanih snaga BiH bili su i brigadiri Josip Brajković, Fikret Bandić i Goran Branković.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom