Svijet     | 15.06.2021. 17:03 |

Sarkozy negirao optužbe za nelegalno finansiranje kampanje

FENA Internet

PARIZ, 15, juna (FENA) – Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy poručio je u utorak na suđenju koje se vodi protiv njega pod optužbama za nelegalno finansiranje njegove neuspješne kampanje za reizbor u 2012. da nije počinio ništa protuzakonito.

Prkosni Sarkozy izjavio je u sudnici da nije bio umiješan u logističke pripreme svoje predizborne kampanje za drugi predsjednički mandat, niti je bio upoznat s tim koliko je novca uloženo u njegovu kampanju.

- Da li sam namjeravao počiniti prevaru, učiniti pogrešnu stvar? Da li sam bio neoprezan? Nemaran? Moj odgovor na sve to je najobičnije „ne“. Od trenutka kada mi je rečeno da je sve ispravno, nisam imao razloga više razmišljati o tome – poručio je Sarkozy tokom suđenja.

Sarkozy (66), poručio je sucima da je bio odgovoran za politički pravac svoje predizborne kampanje, ali ne i za organizaciju predizbornih skupova, proizvodnju predizbornih materijala i plaćanje računa.

Tužioci navode da je Sarkozyjeva konzervativna stranka utrošila skoro dvostruko više od 22,5 miliona eura dopuštenih u okviru izbornog zakona za ekstravagantne predizborne skupove, i nakon njih unajmljivanje bliske agencije za odnose s javnošću da prikrije troškove.

Tužioci u optužbi navode da njihova istraga nije uspjela dokazati da je Sarkozy ili organizirao ili je bio umješan u tu shemu, ali tvrde da je on izvukao korist i da je morao biti upoznat s njom, prenosi Reuters. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana