Stranačke aktivnosti     | 15.06.2021. 20:04 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Usvojena Rezolucija Naše stranke kojom se traži vraćanje fokusa Evropske unije na Zapadni Balkan

U petak i subotu, 11. i 12. juna, održan je Kongres Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE), čija je punopravna članica i Naša stranka.

Na Kongresu je usvojena Rezolucija pod nazivom „Korelacija između proširenja EU na Zapadni Balkan i jačanja geopolitičke pozicije Evrope“ čiji su autori Jasmina Mršo i Adi Škaljić iz Naše stranke te Emil Kirjas iz Sjeverne Makedonije.

Tom Rezolucijom traži se, između ostalog, da se svi EU zvaničnici, kao i države članice, distanciraju od širenja opasnih i destabilizirajućih ideja kakvo je prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu te da za EU jedan od apsolutnih prioriteta bude završetak procesa integracija kako bi se ojačala njena geopolitička uloga na Zapadnom Balkanu i time poslala jasna poruka cijelom svijetu o stavu Evropske unije prema našoj regiji.

Usvajanjem ove Rezolucije, ALDE ju je prioritizirao kao jednu od svojih politika koju će preko svojih zastupnika zagovarati u Evropskom parlamentu te organima država članica EU. Važno je znati da je ALDE, po broju zastupnika, treća najsnažnija partija u Evropskom parlamentu.

ALDE je na Kongresu birao i jedan dio rukovodstva. Između ostalog i rizničara, odnosno rizničarku. Na tu poziciju konkurisala je Jasmina Mršo, sekretarka za međunarodne odnose u Našoj stranci. S obzirom na to da je osvojila 197 glasova delegata širom Evrope te da je bila u konkurenciji s kandidatom iz trenutno najsnažnije partije u Irskoj koji je imao samo 47 glasova više, njenu kandidaturu smatramo vrlo uspješnom a broj glasova koji je osvojila impresivnim. Smatramo to zaslugom njenih izuzetnih zalaganja koja su doprinijela i snaženju ugleda Naše stranke unutar ove najbrojnije porodice evropskih liberalnih i demokratskih stranaka.  

 

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'