Svijet     | 16.06.2021. 10:11 |

Von der Leyen počinje aktivaciju sredstva iz fonda za oporavak od pandemije

FENA Internet

MADRID, 16. juna (FENA) - Predsjedavajuća Evropske komisije Ursula von der Leyen danas je posjeti Lisabonu i Madridu gdje će započeti odobravanje planova oporavka koje su podnijele zemlje tražeći sredstva iz fonda za oporavak od pandemije.

- Ovo je historijsko postignuće - rekla je von der Leyen Evropskom parlamentu prošle sedmice najavljujući skoru aktivaciju plana oporavka od 750 milijardi eura koji je izrađen prije gotovo godinu dana.

Portugal, koji trenutno predsjedava EU, postavio je brzo usvajanje tih planova oporavka kao prioritet, slijedeći preporuku Komisije.

Vlada socijalističkog premijera Antonia Coste stvorila je dobar presedan kao prva zemlja koja je u aprilu podnijela vlastiti plan.

Španija će biti druga po veličini korisnica fonda za spašavanje nakon Italije, a Madrid će dobiti 140 milijardi eura, od čega će polovina biti u obliku direktnih grantova i zajmova.

- Dvije zemlje južne Evrope koje se ranije nisu osjećale podržane u Evropi sada su profitirale od izvanredne podrške i velikodušnosti svojih sjevernih partnera - rekao je Toni Roldan, šef istraživanja u Esade centru za ekonomsku politiku (EsadeEcPol) u Madridu.

Španija je bila posebno pogođena kada je pandemija prvi put izbila početkom 2020., dok je Portugal pretrpio veliki skok broja slučajeva zaraze početkom ove godine.

S obzirom na to da su obje države u velikoj mjeri ovisne o turizmu, njihove su ekonomije značajno pogođene.

Od dužničke krize u eurozoni koja je započela 2011., Lisabon i Madrid su često bili na udaru jer su "štedljiviji" evropski članovi bili frustrirani zbog toga što su morali izdvajati novac za subvencioniranje potrošnje na onome što su vidjeli kao "nešto manje vrli" jug.

Roldan je rekao za AFP da su, iako su neki od uslova vezanih uz pakete poticaja i dalje nejasni, Španija i Portugal mogli pokazati "veću reformsku ambiciju" u korištenju novca, posebno u području obrazovanja.

- Razumijem da je Komisiji teško zahtijevati duboke reforme u ovom komplikovanom okruženju s porastom populizma i svih postpandemijskih patnji, ali u isto vrijeme to je najbolji trenutak - dodao je Roldan.

U Lisabonu će se von der Leyen uputiti u naučno-izložbeni centar kako bi se sastala sa Costom, čija će zemlja dobiti 16 milijardi eura, izvještava AFP.

Zatim leti u Madrid kako bi se sastala sa socijalističkim premijerom Pedrom Sanchezom u sjedištu državnog odbora za električnu energiju, budući da će Španija glavninu svojih sredstava usmjeriti u zelenu tranziciju.

U četvrtak će se von der Leyen uputiti u Grčku i Dansku, a zatim sljedeći dan u Luksemburg na turneju koja će je odvesti u većinu država članica.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije