Stranačke aktivnosti

Priopćenje za javnost Glavnog vijeća HNS-a BiH

Saopćenje

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (GV HNS) BiH najoštrije osuđuje agresivan i huškački govor kojem su iz velikog dijela sarajevskih medija izloženi novinari Radiotelevizije Bosne i Hercegovine Monika Ćubela Savić i Ivan Crnjac. Njima su, po objavljivanju na jednom portalu i masovnom prenošenju u drugim medijima tendencioznog članka u kojima ih se grubo napada, upućene neprihvatljive poruke pune uvreda, mržnje i prijetnji.

U spomenutom članku o novinarki Ćubela Savić kao sporna se iznosi činjenica da je bila voditeljica manifestacije koja je u svibnju 2017. godine organizirana kao skup potpore šestorici čelnika Herceg-Bosne. Njezina se, dakle, privrženost Herceg-Bosni, posve osobna, obzirom da na tom skupu nije bila u ulozi novinarke bilo kojeg Javnog servisa, uzima povodom za napade i kritiziranje kao novinarke BHRT-a.

S druge strane, dvoje je novinara s iste te televizije, Sabina Buzaljko i Srđan Krstić, u proteklih dvije godine, govoreći o Herceg-Bosni, upotrijebilo termin "takozvana". Oni zbog toga nisu snosili nikakvu odgovornost niti su bili suspendirani za razliku od novinarke Zorice Jorgić i urednice Gordane DragutinovićMutić, koje su prije nekoliko dana termin „takozvana“ iskoristile dok su govorile o Armiji RBiH, te su zbog toga kažnjene.

Time je manifestiran otvoreno i radikalno pristran pristup povijesti i ratnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini, što je potpuno neprimjereno za TV kanal koji treba i mora pripadati svim građanima i narodima BiH. Taj je pristup i radikalan i pristran obzirom da negira opće poznatu povijesnu činjenicu da je sama Federacija BiH 1994. godine nastala spajanjem Hrvatske Republike Herceg-Bosne s područjima koje je kontrolira Armija RBiH, a čije su civilne vlasti sebe nazivale vlastima Republike BiH. Herceg-Bosna je, dakle, kroz Federaciju BiH u koju je ugradila svoj politički i pravni subjektivitet, Daytonskim sporazumom postala i jedan od temelja sadašnje države BiH. Nazivanje Herceg-Bosne takozvanom je, dakle, protuustavno i antidaytonsko djelovanje te izravno rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma i pozivanje na stanje i okolnosti koje su prethodile potpisivanju Washingtonskog, a kasnije i Daytonskog mirovnog sporazuma.

Pored toga, Hrvatsko vijeće obrane, kao oružana sila Hrvatske Republike Herceg-Bosne, preraslo je u jednu od sastavnica Oružanih snaga BiH. Stoga je protuustavno i antidaytonski i HVO nazivati takozvanim. Po tom kriteriju, takozvanom se onda može nazvati svaka od tri sastavnice Oružanih snaga BiH, pa i Oružane snage BiH u cjelini.

Novinar Crnjac je, s druge strane, pod udar spomenutih agresivnih napada došao jer je na svojim osobnim profilima na društvenim mrežama podržao Izrael tijekom nedavnog sukoba Izraela i Palestine, a u spornom članku se kao neprihvatljiva navodi činjenica da je Crnjac na svom Twitter profilu objavio fotografiju izraelske i zastave hrvatskog naroda u BiH.

Nužno je pri tome znati i informirati javnost da je „sporna“ fotografija nastala u prostorijama Županije Zapadnohercegovačke prilikom susreta predsjednika Vlade te županije Zdenka Ćosića s veleposlanikom Države Izrael i diplomatskim predstavnikom Republike Hrvatske u Širokom Brijegu. Osim toga, riječ je o zastavi koja je službena u toj županiji, a najveći broj bh. Hrvata smatra je službenom zastavom hrvatskog naroda u BiH.

U ovome se slučaju postavlja pitanje koja instanca može u slobodnoj zemlji zabraniti bilo kojem pojedincu u BiH da u nekom inozemnom sukobu, koji nema nikakve veze s BiH, javno iznese stav o bilo kojoj od sukobljenih strana? Isti su mediji koji danas optužuju Crnjca za podršku Izraelu prepuni priloga u kojima različiti pojedinci podržavaju Palestinu, poput također novinara BHRT-a AdisaDeljkovića, koji u informativnom programu te televizije uređuje vanjsku politiku.

Crnjcu je zamjereno i što je Željka Komšića, uzurpatora hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH, nazvao neprimjerenim izrazom. To jeste točno, ali moramo podsjetiti javnost kako mnogi hrvatski dužnosnici, ponajprije oni iz HNS-a BiH, redovito dobivaju puno gore uvrede od ove te da je politički i moralno koruptivan čin uzurpiranja mjesta Hrvatskog člana Predsjedništva BiH od strane Željka Komšića i njegovih podržavatelja zaslužuje mnogo veću javnu osudu nego nazivanje takve osobe neprimjerenim imenima.

Zbog svega navedenog, GV HNS BiH ovakve manipulativne objave, kojima se prekrajaju povijest i karakter države BiH, te se neravnopravno tretiraju i sastavnice iz kojih je nastala i današnji važeći simboli njezinih ustrojbenih jedinica te posve legitimne vanjskopolitičke preferencije njezinih građana, koje za cilj imaju proizvodnju i usmjeravanje mržnje prema hrvatskim novinarima u BiH, smatra potpuno neprihvatljivim i opasnim, te poziva nadležne institucije da istraže prijetnje koje su upućene imenovanim novinarima.  

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.