Ekonomija     | 16.06.2021. 12:28 |

Usvojena srednjoročna strategija upravljanja dugom za period 2020.-2023.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Vijeće ministara BiH je usvojio Srednjoročnu strategiju upravljanja dugom BiH za period 2020.-2023. godine i zadužio Ministarstvo finansija i trezora da prilikom budućeg vanjskog zaduživanja primjenjuje smjernice definisane ovom strategijom, koja će biti objavljena na internet stranici Ministarstva.

Srednjoročna strategija prezentuje strukturu duga, procjenu stanja zaduženosti, te definiše ciljeve upravljanja dugom i smjernice za dostizanje postavljenih ciljeva. Strategija se priprema na bazi srednjoročnih strategija upravljanja dugom Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH, uključujući i spoljni dug institucija BiH.

Osnovni cilj Strategije je obezbjeđivanje finansijskih sredstava za finansiranje potreba države, entiteta i Brčko Distrikta BiH, uz prihvatljivi nivo troškova finansiranja i rizika. Dodatni cilj predstavlja razvoj domaćeg tržišta hartija od vrijednosti, budući da razvijeno tržište predstavlja osnovni preduslov za efikasno upravljanje dugom.

Odabrana strategija upravljanja dugom obezbjeđuje iste troškove finansiranja, uz manji valutni rizik i uz prihvatljivi nivo kamatnog i rizika refinansiranja u odnosu na trenutno stanje. U Strategiji se preporučuje da se novi vanjski krediti ugovaraju sa dužim rokom dospijeća i dužim grejs periodom, fiksnim kamatnim stopama i u valuti EUR gdje god uslovi kreditora to omogućavaju, uz uvažavanje troška finansiranja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu