Bosna i Hercegovina     | 16.06.2021. 12:30 |

Pripremne aktivnosti za učešće BiH na samitu Berlinskog procesa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o aktivnostima na pripremi Bosne i Hercegovine za održavanje samita Berlinskog procesa koji će biti održan 5. jula u Berlinu.

S ciljem osiguranja pravovremenog i efikasnog učešća BiH u ciklusu Berlinskog procesa, Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da do 28. juna provede sve neophodne procedure i zatraži relevantna mišljenja institucija svih nivoa vlasti u BiH po pitanju Sporazuma o slobodi kretanja i boravka sa ličnom kartom i Sporazuma o slobodi kretanja građana trećih strana i dostavi Vijeću ministara BiH do 28. juna informaciju o provedenim aktivnostima, te da pokrene relevantnu proceduru za pribavljanje saglasnosti Predsjedništva BiH za prihvatanje predloženih dokumenata Samita u Berlinu.

Ministarstvo civilnih poslova BiH zaduženo je da do 28. juna provede sve neophodne procedure i zatraži relevantna mišljenja institucija svih nivoa vlasti po pitanju Sporazuma o međusobnom priznavanju stručnih kvalifikacija i Sporazuma o priznavanju akademskih kvalifikacija i dostavi Vijeću ministara BiH do 28. juna informaciju o provedenim aktivnostima, te da pokrene relevantnu proceduru za pribavljanje saglasnosti Predsjedništva BiH za prihvatanje od strane Bosne i Hercegovine predloženih dokumenata Samita u Berlinu.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zaduženo je da do 28. juna, u okviru resorne nadležnosti, provede sve neophodne procedure i zatraži mišljenja institucija svih nivoa vlasti po pitanju aktivnosti i dokumenata relevantnih za Samit u Berlinu i Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište za period 2021-2024.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokrenuće relevantne procedure za pribavljanje saglasnosti Predsjedništva BiH za prihvatanje predloženih dokumenata Samita u Berlinu.

Vijeće ministara BiH zadužuje sve nadležne institucije BiH i poziva institucije entiteta, kantona i Brčko Distrikta da, u skladu sa ustavnim nadležnostima i zakonskom procedurom, provedu sve neophodne aktivnosti u kontekstu Samita u Berlinu i uključe se u punom kapacitetu i daju doprinos aktivnostima koje proizilaze iz Berlinskog procesa. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo