Bosna i Hercegovina     | 16.06.2021. 13:14 |

Vijeće ministara BiH razmatra sve incijative iz oba doma PSBiH

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatra sve inicijative iz oba doma Parlamentarne skupštine BiH, ali bi nam bilo draže da nam dolaze inicijative koje su usaglašene u oba doma PSBiH, kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

Delegatkinja Kluba Srba u Domu naroda PSBiH Dušanka Majkić (SNSD) na zajedničkoj sjednici oba doma postavila je pitanje kako će se Vijeće ministara BiH odrediti prema, kako ih je nazvala, neustavnim inicijativama poslanika s obzirom na pokušaje da se od dvodomnog parlamenta pravi jednodomna skupština.

- Volio bih da ovaj parlament, oba doma zaista utvrde da je ovo neustavan način na koji se nama upućuju inicijative koje dolaze samo iz jednog doma - kazao je Tegeltija.

Dodao je da su neki pravnici upozorili na tu činjenicu da bi te inicijative trebale da se potvrde i u drugom domu i da onda idu pred Vijeće ministara BiH.

- Moramo priznati da ima inicijativa koje nisu u nadležnosti Vijeća ministara, ima vjerovatno i onih koje imaju elemente prijenosa nadležnosti i sasvim je sigurno i pokazalo se u praksi da, kada se to radi samo na jednom domu, da se teško dobija podrška u drugom domu - naveo je Tegeltija.

Dok se ne promjeni praksa i utvrde nove procedure, prema njegovim riječima, Vijeće ministara mora raditi kao i dosada.

Podvukao je da svaku inicijativu Vijeće ministra razmatra i na bazi procjene zadužuje resorno ministarstvo ili agenciju koja treba da pripremi odgovor, zakonsko rješenje, odluku i drugo.

- Do sada je bilo 60 inicijativa i to je veliko opterećenje jer se mnoge od njih odnose na relativno mali broj ministarstava. Ponavljam mnogo bi nam bilo draže da nam dolaze inicijative koje su usaglašene u oba doma PSBiH - kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana