Bosna i Hercegovina     | 16.06.2021. 14:07 |

Osmanović o izvještaju Komiteta EP-a: Novi neuspjeh politike zvaničnog Zagreba, Brisel želi funkcionalnu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović pozdravio je važne poruke iz izvještaja Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta, među kojima je i poziv na usvajanje Zakona o zabrani negiranja genocida, Holokausta i zločina protiv čovječnosti, kao i zahtjev za provođenjem 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

- Činjenica da su zastupnici iz Republike Hrvatske glasali protiv izvještaja Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta o stanju u Bosni i Hercegovini ukazuje da je politika zvaničnog Zagreba doživjela novi poraz - smatra Osmanović.

Imajući u vidu prethodno ponašanje hrvatskih europarlamentaraca, Osmanović je mišljenja kako nema dileme da su oni mogli biti protiv samo zato što nisu uvršteni njihovi prijedlozi u tekst izvještaja, što već duži period pokušavaju koristiti kao sredstvo utjecaja na političke prilike u BiH, a sve sa ciljem da pomognu poziciju HDZ BiH.

- Ohrabrujuća je činjenica da je čak 50 zastupika dalo svoj glas izvještaju, a da je samo osam bilo protiv, što govori da je u Briselu i širom Evrope svima jasno šta se krije iza zahtjeva zvaničnog Zagreba. Jako je važno što politika produbljivanja etničkih podjela nema podršku u EU i što je Brisel na jasnom stanovištu da je u BiH potrebno smanjiti stepen blokada i napraviti funkcionalan sistem- zaključio je.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo