Bosna i Hercegovina     | 16.06.2021. 16:30 |

U Žepču otvoreno zajedničko spomen-obilježje civilnim žrtvama rata

FENA Alma Zukanović

ŽEPČE, 16. juna (FENA) - Zajedničko spomen-obilježje civilnim žrtvama rata općine Žepče, čiju izgradnju je pomogla Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, danas je otvoreno.

Otkrivanju spomenika prisustvovao je veliki broje delegacija, međunarodnih organizacija i ambasada te predstavnika općine Žepče.

Načelnik Općine Žepče Mato Zovko ovoim prilikom kazao je da su mnoge generacije živjele u Žepču, različitih kultura i vjera, ali da su svi voljeli to mjesto te da ga još uvijek vole.

- U posljednjem ratu nas je zadesilo sve ono najgore. Bilo je mnogo poginulih, bilo je dosta nerazumijevanja, podijeljenosti, paralelnih institucija, a nakon rata velika je zadaća bila kako to vratiti na normalno stanje - istakao je Zovko.

Podsjetio je da je općina Žepče prije rata bila nerazvijena općina, a da su nakon rata morali razmišljati kako razvijati ekonomiju.

Naglasio je da danas spadaju u srednje razvijene općine, ali je i istakao da su davno  ukinuli dvije škole pod jednim krovom.

- Ako je direktor škole Hrvat, onda je predsjednik upravnog odbora Bošnjak i na tom principu sve funcioniše - kazao je Zovko te poručio da je Općina Žepče najuspješnija od svih općina u BiH, kada je riječ o implementaciji projekata međunarodne zajednice.  

Specijalna savjetnica UN-a za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu izrazila je zadovoljstvo što prisustvuje otkrivanju spomenika te što je dobila priliku da oda počast žrtvama.

- Jučer sam boravila u Srebrenici. Veliki kontrast i velika razlika. Moj ured je veoma zabrinut zbog poricanja genocida posebno od političkih vođa, a ovdje možemo vidjeti kako etničke zajednice skupa žive - kazala je.

Iako zbog pandemije nije mogla putovati, još jednom je poručila da je zabrinuta zbog negiranja genocida, ali i veličanje ratnih zločinaca.

- Žepče daje nadu jer je savladalo politiku prošlosti i podjela. Bol i žali ne poznaju ni vjeru ni identitet, i upravo tada postoji snaga koja zbližava rodbinu svih žrtava i  stvara se veza koja je izuzetno čvrsta. A vi ste se upravo suočili s tim izazovom - naglasila je.

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist kazala je da je danas došla u Žepče kako bi odala počast svim žrtvama rata.

- Tako što zajedno odajete počast svim žrtvama, poduzimate korak ka boljoj budućnosti. Ovdje smo i da izrazimo divljenje ljudima Žepča zbog njihovog jedinstva i svega što su postigli.  Nadam se da će i ostali pratiti vaše korake - naglasila je.

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec kazala je da je taj događaj omogućen zahvaljujući bliskoj saradnji sa stalnom koordinatoricom UN-a Macdonald.

- OSCE i UN imaju dugogodišnje strateško partnerstvo o temi promicanja pomirenja. Ovo je jedan primjer našeg zajedničkog rada. Također smo počašćeni što danas među našim gostima imamo zamjenicu glavnog tajnika UN-a i posebnu savjetnicu glavnog tajnika za prevenciju Genocida Alice Wairimu Nderitu - kazala je.

Istakla je da su i nakon četvrt stoljeća od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma prisutni izazovi u poslijeratnom pomirenju u BiH.

- Srećom, postoje također i zajednice koje se ističu svojom težnjom za obnovom, a ne rušenjem. Zajednice koje odbijaju sijati podjele i umjesto toga se odlučuju za put jedinstva i kompromisa. Zajednice koje su napustile bojište tražeći zajedničke točke. Žepče je bez sumnje jedna od njih - poručila je.

Naglasila je da ta općina jako napredovala te da saradnja i kompromis sada dominiraju lokalnom politikom i procesom odlučivanja.

- Pozitivni koraci poduzeti prema inkluzivnom obrazovanju ističu snagu zajednice koja danas karakterizira Žepče. S istim duhom inkluzivnosti i zahvaljujući inicijativi svog aktivnog civilnog društva, Žepče oplakuje svoje civilne žrtve rata. Sve žrtve, bez iznimaka i razlika. Jedan spomenik, jedna ploča, jedno mjesto - poručila je.

Tvrdi da današnji događaj može biti način da međunarodna zajednica u BiH prepozna i nagradi iznimnost Žepča u BiH okruženju.

- Jer Žepče, za ono što je do sada postiglo i još uvijek može postići, zaslužuje svu našu podršku. Nadam se da će ova priča o uspjehu potaknuti više zajednica i njihovih čelnika širom BiH da napuste 'ratišta'. Za sva vremena - zaključila je.

Rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald kazala je da je Žepče pokazalo kako se uprkos teškoj prošlosti može ići naprijed.

- Hvala vam što nam pokazujete šta se može kad se građani ujedine kako bi radili na zajedničkom poštovanju i prevazilaženju teške prošlosti kako bi krenuli naprijed. Vi ste dokaz kako se može živjeti i fokusirati se na budućnost, posebno djece, budući da vidimo koliko mladih napušta zemlju. Vaš primjer je važan za BiH, ali i sve zajednice svijeta - zaključila je.

Učesnici su imali priliku posjetiti i memorijalne sobe udruženja ratnih veterana koje pružaju historijske informacije i pomažu u razumijevanju važnosti događaja u Žepču.

Posjeta je okončana u Srednjoj glazbenoj školi “Katarina Kosača-Kotromanić”, gdje je grupa učenika održala koncert klasične muzike.

 Današnja posjeta bila je način za međunarodnu zajednicu u BiH da prepozna i nagradi izuzetnost Žepča. Namjera je bila aktivno ohrabriti ovakve korake, očuvati postignuti napredak, proširiti pozitivne poruke i postaviti osnove za ovakve aktivnosti u mnogim drugim zajednicama. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'