Bosna i Hercegovina     | 16.06.2021. 19:31 |

KCUS oštro demantira navode o zatvaranju Klinike za plućne bolesti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) oštro demantira neistine objavljene na pojedinim portalima , koje se odnose na „zatvaranje Klinike za plućne bolesti i tuberkulozu KCUS-a, smjene pet medicinskih sestara, smjenu šefice Klinike za anesteziju i reanimaciju, odlazak pet anesteziologa iz KCUS-a“, saopćeno je iz te zdravstvene ustanove.

- Nije istina da je zatvorena Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu KCUS-a. Istina je da se Klinika priprema za povratak u prvobitnu namjenu, u stanje prije pandemije virusa Covid-19. Shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ne postoji potreba za Izolatorijumom velikog kapaciteta te je nekoliko Covid-19 bolesnika s Podhrastova premješteno na posebni odjel Klinike za infektivne bolesti.

U Kliničkom centru sve klinike još imaju izolacione sobe za prijem i liječenje Covid-19 bolesnika - kaže se u saopćenju KCUS-a

Nije istina ni da su smijenjene medicinske sestre, navode iz KCUS-a. Svi ljekari i medicinsko osoblje su u okviru borbe s pandemijom privremeno radili i u Izolatoriju „Podhrastovi“. S obzirom na to da je epidemiološka situacija izrazito povoljna te da nema priliva velikog broja bolesnika, što je ranije bio slučaj, ljekari i svo medicinsko osoblje vraćeni su na pripadajuće klinike shodno ugovorima o radu.

Nije istina, kako se dodaje,  da je smijenjena i šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju, prim. dr. Amela Katica Mulalić, niti za to postoji bilo kakav razlog. Neistina je i da iz KCUS-a odlazi pet anesteziologa.

Istina je da KCUS radi u punom kapacitetu i sustiže posao koji je djelomično zaostao zbog epidemije Covid-19.

Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu KCUS-a korišćena je godinu dana kao jedina zdravstvena ustanova za zbrinjavanje Covid-19 bolesnika. "Podhrastovi" se pripremaju za zbrinjavanje bolesnika koji su i ranije liječeni u ovoj klinici. 

- Molimo da KCUS ne koristite kao paravan za skretanje pažnje javnosti sa pravih skandala u drugim zdravstvenim ustanovama kao što je današnji slučaj krijumčarenja neprijavljenog materijala na aerodromu i sl. - navedeno je u saopćenju KCUS-a.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'